31.07.2013

Piramidka na bakłażanie z burakiem

Piramidka na bakłażanie

Składniki:
-1 bakłażan
-2 ugotowane buraki
-2 pomidory
- 10 pieczarek
-kilka plastrów żółtego sera
-łyżeczka soku z cytryny
-sól, pieprz do smaku, dowolne zioła
-olej 

Sos warzywny :
-1 ugotowana marchew
-1 ugotowana cebula
-1 pomidory
- łyżeczka oleju kokosowego
Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku.

Bakłażana kroimy w plastry ( 1 cm). Solimy i odstawiamy na 1/2 godziny. 
Płuczemy potem pod wodą z soli i osuszmy papierowym ręcznikiem.Obsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane buraki obieramy i kroimy w plastry. Pieczarki obsmażamy na patelni. Pomidory kroimy w plastry.

Układamy piramidkę :
- plaster bakłażana
-kilka pieczarek
-plaster buraka   
-skrapiamy całość sokiem z cytryny
-plaster sera
-plaster pomidora
-całość z wierzchu solimy i posypujemy pieprzem i posypujemy ziołami.
Piramidki pieczemy ok.20 minut w temp.180 stopni.
Po upieczeniu nakładamy na wierzch łyżkę sosu warzywnego.
Smacznego!
    





30.07.2013

Placek z cukinii bezglutenowy


 Placek z cukinii

skład:
- cukinia utarta na średniej tarce 3 sztuki
-jaja 3 sztuki
-ser  typu feta  200 gram
-ser żółty 50 gram
-mąka kukurydziana 3 łyżki
-kaszka kukurydziana 3 łyżki
-proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
-sól do smaku 
-zioła typu oregano , rozmaryn, pietruszka zielona, koper według gustu

Utartą cukinię lekko odciskamy z soku i  mieszamy z rozdrobnionym serem i pozostałymi składnikami.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach .
Smacznego!.

28.07.2013

22.07.2013

Wegetariański obiad na wsi : ziemniaki zapiekane z warzywami, fasolka, kalafior, buraczki

Obiad na wsi :
-ugotowane,utarte buraczki z olejem, skopione cytryną
-ziemniaki - podgotowane 10 minut, przełożone na blachę,
 posypane pokrojoną cebulą, papryką i czosnkiem i pieczone 20 minut
-fasolka szparagowa ugotowana i polana łyżką oleju
-kalafior ugotowany i wymieszany z 1 /2 łyżeczki curry + 1łyżka oleju
-sałata z pomidorem i olejem
-sos kefirowy
napój imbirowy - woda, imbir, płatki róż, cytryna  
Smacznego !



 



 Pudełko  po butach w decoupage 



21.07.2013

Wegetariańskie śniadanie na wsi : jajka , warzywa, pasta do chleba

 Na śniadanie podałam
-ugotowane jajka - od gospodarza 
- młodą cukinię i patisona z działki, skropione oliwą i posolone lekko
-pomidory
-pastę warzywną do chleba 
-chleb
-rukolę i sałatę lodową z pomidorem, karczochami z oleju
-mus z mirabelek
-olej kokosowy do chleba
- kawę Inkę 
A do tego słońce i dużo zieleni :)







19.07.2013

Placki ziemniaczane z dodatkami oraz zielony stół


Placki ziemniaczane

Ucieramy  ziemniaki 1kg na drobnej tarce , dodajemy 2 jaja, 3 łyżki mąki kukurydzianej( dieta bezglutenowa) lub pszennej.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Na talerzu układamy z sosem kefirowy, ogórkami małosolnymi , sałatką z surówki pekińskiej i sosem pomidorowym.
Posypujemy szczypiorem.
Smacznego!








17.07.2013

Kalafior curry i koronkowy stół

                                                      
    Kalafior curry 

Kalafiora gotujemy. Na patelni rozgrzewamy dowolny 1 łyżki oleju . 
Dodajemy curry 1 łyżeczkę i 1 łyżeczkę kurkumy. Mieszamy i dodajemy kalafiora. 
Smażymy razem około 1 minuty.


Koronka i kryształy na stole :)










16.07.2013

Letnie , wegetariańskie śniadanie w ogrodzie czyli bakłażan marynowany oraz decoupage


śniadanie w ogrodzie 
Kanapki z pastą warzywną i ogórkiem, sałata z pomarańczami i pomidorami,
bakłażan marynowany w oliwie, jajko na miękko, kawa Inka

Bakłażan marynowany
Bakłażana kroimy w plastry.Solimy i odstawiamy na 1/2 godziny. Opłukujemy i podsmażamy na oleju około 3-5 minut. Bakłażana studzimy, przekładamy do słoika zalewamy olejem oraz dosypujemy różnych ziół .





Prezent imieninowy dla mojej sąsiadki  :
taca ,podkładki ,zakładka do książki :)


15.07.2013

Zupa warzywna z soczewicą , pasta do chleba oraz pudełka czyli u mnie w domu nic się nie marnuje :))

 

zupa warzywna z soczewicą
Składniki:
-marchewka 3 sztuki
-seler 1/2 sztuki
-cebula 1 sztuka
-fenkuł 1 sztuka
-por 1/2 sztuki
-ziemniaki 3 sztuki
-soczewica 1/2 szklanki
-olej 2 łyzki
-sól do smaku
-zioła typu ,koper ,zielona pietruszka, lubczyk,oregano itp. garść

Wszystkie składniki   wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości .
Po ugotowaniu  doprawiamy a część warzyw wyjmujemy i przygotowujemy z nich pastę do chleba.

Pasta do chleba
Składniki:
-gotowane warzywa z zupy
-słonecznik 1/2 szklanki
-sezam 1 łyżka
-olej  1/3 szklanki
-pestki z dyni 1 łyżka
- olej kokosowy 1/2 łyżeczki 
-sól do smaku
-ząbek czosnku 1 sztuka
-zioła typu bazylia, oregano  1 łyżka
Wszystko miksujemy w blenderze.



Idealne do chleba i do makaronu 
Smacznego !

Pudełka o butach ozdabiam
i służą do przechowywania drobiazgów


14.07.2013

Poziomki i czereśnie z lodami oraz wizyta w parku różanym



 Dowolne lody  polane rozgotowanymi i zmiksowanymi czereśniami oraz posypane poziomkami :)
Smacznego !



 Zdjęcia wykonałam w  szczecińskim parku "Różanka"