28.08.2013

Arbuz, truskawki, śliwki czyli koktajl owocowy

 Koktajl owocowy

W blenderze miksujemy
-kawałki arbuza 1 szklanka
- truskawki 1 szklanka
-śliwki bez pestek 1 szkalnka
-świeża mięta -garść listków
-figa do dekoracji

Nie słodzimy cukrem, owoce są słodkie !
Smacznego !


22.08.2013

Zapiekanka wegetariańska z bakłażanem i ziemniakami



 Zapiekanka wegetariańska
składniki:
-bakłażan 1 sztuka
-ziemniaki 4 sztuki
-cebula 3 sztuki
-1/2 cukinii
-pieczarki  10 sztuk 
-pomidory 2 sztuki
jaja 2 sztuki
-mleko może byc sojowe 1/2szklanki
-czosnek 3 ząbki 
-zioła: papryka, oregano, bazylia, rozmaryn i według upodobań.

Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i obgotowujemy we wrzącej wodzie kilka minut.
Bakłażana kroimy na plastry 1 cm szerokości i solimy. Odstawiamy na 1/2 godziny i następnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Bakłażana obsmażamy kilka minut na małej 
ilości tłuszczu. Kroimy i podsmażamy cebulkę .
Układamy  warzywa warstwami w naczyniu do zapiekanek . Każdą z warstw solimy, posypujemy ziołami i czosnkiem.
Cebula, ziemniaki, połowa bakłażana, pieczarki, druga warstwa bakłażana,cukinia w plastrach, druga połowa ziemniaków, pomidory pokrojone w plastry. Całość zalewamy mieszaniną mleka i jajek doprawionych ziołami.
Całość pieczemy  około 45 minut  w 200 stopniach .
Smacznego!



9.08.2013

Bliny gryczne z sosem warzywnym i FINAŁ REGAT WIELKICH ŻAGLOWCÓW Szczecin 2013

Bliny gryczane

 składniki:

-mąka gryczana 1,5 szklanki

-jajko 1 sztuka

-mleko krowie lub sojowe 1/2 szklanki ( jeżeli potrzeba dolewamy więcej, masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany)

-1/2 łyżeczki cukru ,szczypta soli

-drożdże 1/4 kostki

Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu, 

żeby drożdże zaczęły pracować. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.

 Smażymy na rozgrzanym oleju.

podajemy z sosem warzywnym

sos warzywny

Przesmażamy na oleju : ząbek czosnku,1 czerwoną paprykę i 3 pomidory.

Wykładamy na talerz z blinami.

Smacznego !


 



FINAŁ REGAT
WIELKICH ŻAGLOWCÓW

W dniach 3-6 sierpnia w Szczecinie odbył  się finał regat The Tall Ships Races 2013, na który przypłynęło ponad 100 największych i najpiękniejszych jednostek na świecie.  







































6.08.2013

Wegetariańska papryka nadziewana

Papryka nadziewana

składniki:
-papryka czerwona lub zielona
-ryż brązowy
-pieczarki
-pomidory
-sól zioła do smaku
Ryż gotujemy. Pieczarki podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory i smażymy razem. 
Pieczarki i pomidory dodajemy do ryżu. Doprawiamy do smaku.
Masą nadziewamy wydrążone papryki.
Pieczemy ok.1/2 godziny w 180 stopniach.
Podajemy z sosem kefirowym, z ogórkami małosolnymi i sałatą z pomidorami.
Smacznego!

-ogórki małosolne
-sałata z pomidorami



5.08.2013

Krem budyniowy z owocami - wegański, bezglutenowy deser


Krem budyniowy
Ugotowany budyń według przepisu na opakowaniu, 
na mleku sojowym.

Dżem  owocowy:
-2 szklanki wydrylowanych wiśni
-1 szklanka agrestu
-1 banan
-1 łyżka cukru
Wiśnie gotujemy razem z agrestem  i cukrem około 1/2 godziny. 
Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobnionego banana.
Studzimy, przecieramy przez sito.

Po wystudzeniu budyniu i dżemu miksujemy 
razem obydwa składniki kremu.
Dekorujemy listkami mięty.
Smacznego!