31.12.2013

Mix sałat z owocami czyli pogotowie Sylwestrowe


Mix sałat z owocami

-sałaty typu roszponka, sałata rzymska itd.
- granat  1/2 sztuki
- pomarańcza 1 sztuka
-sezam 1 łyżeczka
-olej 1łyżka ( dowolny olej typu rzepakowy, z pestek dyni itp )
-sól do smaku
Sałaty myjemy rozrywamy na kawałki i układamy w misce.
 Kroimy w cząsteczki pomarańczę
 i układamy na sałacie
Posypujemy granatem i sezamem. 
Polewamy olejem, solimy do smaku.
 
Smacznego !
-

27.12.2013

Detox czyli napój z kiwi i świąteczny stół w czerwieni

Detox - napój z kiwi 

składniki  :
- 2 kiwi 
-sok z 1 cytryny
-1 łyżka mięty świeżej lub 1/2 mięty suszonej
-1 łyżka miodu
-2 szklanki wody 

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Smacznego !







23.12.2013

Nalewka imbirowa oraz koronkowy i złoty stół świąteczny

                                                                    

                                                                  Nalewka imbirowa
składniki:

                                                       - 20 dag korzenia świeżego imbiru
                                                       - 5 cytryn
                                                       - 10 łyżek miodu
                                                       - 1 l wódki 45%


Imbir umyj, utrzyj na drobnej tarce. i wrzuć do naczynia ( słoik lub butelka 2 litry.) Cytryny wyciśnij i dodaj sok do naczynia z imbirem. Dodaj miód,wódkę i wymieszaj. Szczelnie zakręć słój i odstaw na 8 tygodni w ciemne miejsce. Potrząsaj naczynie raz w tygodniu. Po upływie czasu przecedź zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 8 tygodni. Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia. Używam głównie przy przeziębieniach.

                                                        A na święta stół koronkowy i złoty











18.12.2013

Mleko kokosowe oraz butelki w decoupage



 Mleko kokosowe
1 kokos
Robimy dziurkę w kokosie i wylewamy do szklanki płyn ze środka.Rozłupujemy kokosa i wybieramy biały środek.
Kroimy go na drobne kawałki i miksujemy wstępnie w Thermomixie ok.30 sekund na 6-10 obrotów.
Dolewamy 2-3szklanki wody. Ilość wody zależy od tego, jak gęste mleko chcemy otrzymać.
Ilość wody ustalamy indywidualnie według smaku..
Jeszcze raz miksujemy z wodą 30 sekund na 6-10 obrotów. Przecedzamy na sicie a otrzymane wiórki możemy użyć do 
np. pieczenia ciasta. mleko przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce  2-3 dni.
Smacznego!








15.12.2013

Tort makowy i talerzyk w decoupage na święta.

 Tort makowy
 składniki:
- mak namoczony na noc i 2 krotonie zmielony 2 szklanki suchego
- jaja 3 sztuki
-wiórki kokosowe 1 szklanka
-mąka orkiszowa 4 łyżki
-olej 3 łyżki
-ksylitol 1/2 szklanki lub cukier trzcinowy
-aromat cytrynowy
-proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-bakalie 1/2 szklanki
-dżem o dowolnym smaku 1/2 szklanki

 Jajka, ksylitol, zmiksować, połączyć z makiem,wiórkami kokosowymi, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, dodać bakalie, aromat cytrynowy. Ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok.1 godziny.Po ostudzeniu przecinamy na 2 części i smarujemy spód gęstym dżemem.Przykrywamy 2 częścią i pokrywamy polewą.

polewa czekoladowa : 
- kakao  3 łyżki
-olej kokosowy 1 łyżka
-ksylitol lub cukier trzcinowy 2łyzki
-mleko kokosowy 2-3 łyżki
Wszystkie składniki mieszamy w garnku i podgrzewamy. Mieszamy do połączenia składników.
Gotową masą polewamy upieczony tort. Posypujemy wiórkami kokosowymi.







Talerzyk ozdobiłam serwetką. Oddzieliłam górną warstwę i przykleiłam klejem do tapet od spodu zadrukowaną serwetkę. Po wyschnięciu kleju pomalowałam spód talerza białą farbą akrylową.
Po wyschnięciu farby spód pomalowałam kilka razy lakierem akrylowym.


14.12.2013

Sałatka z makaronem oraz stół w wiejskim stylu

 Sałatka z makaronem

Składniki :
-ugotowany makaron 1 szklanka
-suszone pomidory z oleju kilka sztuk
-cukinia strata 1 szklanka
- sałata lodowa 1 szklanka
- olej 2 łyżki
-sok z cytryny 1 łyżka
-sól ,zioła do smaku do smaku
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
Smacznego!




Stół w stylu rustykalnym







12.12.2013

Czerwone i zielone czyli roszponka z granatem oraz świąteczny stół kremowo-złoty

 Roszponka z granatem.

 -roszponka (z Lidla,3,99 zł ) , 
-granat (2,50 zł ), 
-sezam 1 łyżka
-olej 2 łyżki
-sól do smaku 

Roszponkę płuczemy i przekładamy do miski. Posypujemy pestkami granatu i sezamem.
Solimy do smaku i polewamy olejem.
Smacznego!





Dekoracja stołu kremowo-złota









11.12.2013

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym


Placki ziemniaczane.

Ucieramy  ziemniaki 1kg na drobnej tarce, dodajemy 2 jaja wiejskie , 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, jedna starta cebula.
Smażymy na rozgrzanym oleju.

Sos warzywny.
składniki:
-cebula surowa 1sztuka 
-pieczarki  1 szklanka posiekana
- seler gotowany 1/2 sztuki gotowany
-cebula gotowana 1 sztuka
-sok pomidorowy 1 szklanka
- zioła do smaku
-sól
Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać posiekane pieczarki. Zmiksować ugotowaną cebulę i seler. Dodać do posmażonej cebuli i pieczarek na patelni. Wlać sok pomidorowy, dodać przyprawy do smaku. Gotować razem na patelni kilka minut. 
Polać  usmażone placki . 
Smacznego!


9.12.2013

Kokosowe babeczki z mąki razowej z ksylitolem

                                                                  Kokosowe babeczki 

                                                                 Składniki  na 9 sztuk:


1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 
 • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego
2 jaja
1/2 szklanki ksylitolu lub innego cukru
suszona żurawina 1/2 szklanki
perełki cukrowe do ozdoby



                 potrzebna też będzie: blaszka do muffinów wyłożona 9 papilotkami


                                                                 Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
  • W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, wiórki kokosowe, żurawinę. Następnie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki.
  • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie, piec przez 25 minut 
  • W tym czasie przygotowujemy polewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy kakao, olej i ksylitol. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Po upieczeniu wciskamy lekko w ciasto perełki.     Smacznego!




6.12.2013

Papryka nadziewana kaszą jaglaną i sweterek dla czajniczka




 Papryka nadziewana kaszą jaglaną
Składniki:
-papryka
-kasza jaglana ugotowana
-pieczarki
-cebula
-sól, zioła ,pieprz
Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę.
Doprawiamy do smaku solą , ziołami, pieprzem.Nadziewamy oczyszczona paprykę i pieczemy ok 1/2 godziny w 180 stopniach.
Jako dodatek podajemy pieczone ziemniaczki , surówkę z kiszonej kapusty oraz kawłki pieczonej dyni.





 Stary sweterek  jako ocieplacz do czajniczka, kubka oraz pokrowiec na poduszkę.