18.02.2014

Bakłażan i cukinia zapiekane z ryżem i sosem pomidorowo-czosnkowym

Zapiekane warzywa
z ryżem i sosem pomidorowo-czosnkowym
składniki
-bakłażan 1 sztuka
-cukinia 1 sztuka
-cebula 2 sztuki
-pomidory małe po 1 sztuce na osobę
-ryż brązowy ugotowany 2 szklanki
-ogórki kiszone
-marchewka z groszkiem mrożona 1 paczka
- curry przyprawa 1 łyżeczka
- olej 2 łyżki
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka 
-pesto 1 łyżka

Cukinię, bakłażana, cebulę kroimy w plastry solimy, polewamy 1 łyżką oliwy.
Posypujemy ziołami prowansalskimi, solimy. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach.

Pomidory wydrążamy łyżeczką i nadziewamy ryżem ( 1/2 szklanki) zmieszanym z pesto.  Pieczemy razem z warzywami.

 Ryż (1 1/2 szklanki ) mieszamy z 1 łyżeczką curry i łyżką oleju.

Gotujemy marchewkę i z groszkiem, zagęszczamy 1 łyżeczką mąki. 
Doprawiamy do smaku solą.


 Sos pomidorowo -czosnkowy
-przecier pomidorowy 1 szklanka
-czosnek 3 ząbki
-olej rzepakowy 2 łyżki
-sól do smaku

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Sos wykładamy na pieczone warzywa i ryż.

Smacznego !



 




13.02.2014

Komosa ryżowa z warzywami i surówka z czerwonej kapusty

 Komosa ryżowa z warzywami
składniki :
- komosa 2 szklanki
-paczka leczo mrożonka 0,5 kg
-szklanka przecieru pomidorowego
-olej 1 łyżka
-curry 1 łyżeczka
-sól do smaku
Komosę gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy ugotowane osobno leczo.
Dodajemy do komosy leczo oraz przecier. Doprawiamy do smaku curry, solą.
Podgrzewamy i podajemy z surówką z czerwonej kapusty 

Surówka z czerwonej kapusty
-kapusta czerwona , poszatkowana, 2 szklanki
-pomarańcza 1 sztuka
-marchewka 1 sztuka
-sezam 1 łyżka
-olej z dyni 1 łyżka
-sól do smaku
Poszatkowaną kapustę wkładamy do miski, dodajemy utartą marchewkę.
Pomarańczę kroimy na drobne cząstki i dodajemy do kapusty i marchewki.
Posypujemy sezamem, polewamy olejem, solimy do smaku.
Smacznego !





07.02.2014

Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną oraz talerze z decoupage

 



Pieczarki nadziewane

składniki:
-pieczarki 15 sztuk dużych
-kasza jaglana ugotowana pół szklanki
 -koncentrat pomidorowy 2 łyżki
-sól do smaku
-olej 2 łyżki

Pieczarki myjemy. Odcinamy nóżki, drobno je kroimy i podsmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy kaszę jaglaną i koncentrat pomidorowy. Krótko smażymy i doprawiamy do smaku.
Masą nadziewamy kapelusze pieczarek. Polewamy z wierzchu łyżką oleju.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 1/2 godziny. 
Smacznego !




Talerze ozdobione od spodu decoupage 






04.02.2014

Surówki z marchewki z pomarańczami lub kaparami




Surówki z marchewki

składniki:
-marchewka tarta na średniej tarce -2 szklanki
- pomarańcza pokrojona w małe cząstki -1 sztuka
- kapary  z zalewy- 1 łyżka
- olej 2 łyżki
 - sok z cytryny 1 łyżka
- sól -do smaku

Surówka I
Marchewkę (1 szklankę ) wykładamy do miseczki i dekorujemy pomarańczą. 
Doprawiamy do smaku solą i dodajemy olej.

Surówka II
Marchewkę (1 szklankę ) wykładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, dekorujemy kaparami. 
Doprawiamy do smaku solą i dodajemy olej.