25.04.2014

Buraki z gruszką i serem na wegetariańską imprezę

                                                                Buraki z gruszką i fetą 

 składniki:
 
-ugotowane lub upieczone buraki 2 sztuki
- gruszka miękka 1 sztuka
-pomidor 1 sztuka
-olej 1 łyżka
-orzeszki ziemne 1 łyżka
-sezam 1 łyżka
-sól do smaku


Sposó przygotowania :

Buraki kroimy na cienkie plastry. Na nich układamy kawałeczki fety. Potem kładziemy plasterek gruszki  i  pomidora. Doprawiamy do smaku solą, posypujemy sezamem i orzeszkami. ćałość skrapiamy olejem
Smacznego !








17.04.2014

Żurek jarski oraz pisanki i dekoracja stołu na Wielkanoc

                                                                      



                                                                      
Żurek jarski:
-wywar z włoszczyzny 2 litry
-żurek w butelce 1/2 l
-ziemniaki 1/2 sztuki ugotowane na osobę
-jaj na twardo 1 na osoby
-przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, majeranek
-olej rzepakowy 1 łyżka

Do wywaru warzywnego wlewamy 1/2 l żurku, dodajemy przyprawy.
Gotujemy 5 minut, dolewamy olej.
Na talerzu wykładamy pokrojone jajko oraz  ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy gorącym żurkiem .
Smacznego !












15.04.2014

Kasza gryczana biała z pieczarkami i kapustą kiszoną raz pisanki w decoupage

 Kasza gryczana z pieczarkami 

 składniki :
-kasza gryczana biała ( niepalona ) 1 szklanka
-pieczarki 25 dkg
-zielona pietruszka 1/2 pęczka
-olej 2 łyżki
- maślanka gęsta 2 łyżki
-maka ziemniaczana 1 łyżka
-sól, pieprz do smaku 

Kaszę gryczaną płuczmy, zalewamy 2 szklankami wrzątku z 1/2 łyżeczki soli przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.
W rondlu podgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy pokrojone pieczarki. Po 5 minutach dodajemy 
maślankę. Następnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną mała ilością zimnej wody i powoli, mieszając dodajemy do pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Gotujemy kilka minut a na koniec dorzucamy pokrojona drobną pietruszkę. Podajemy z kaszą i  kiszoną kapustą skropioną olejem.
Smacznego  !





Wesołych Świąt !