29.06.2014

Pasta wegańska z kaszy jaglanej typu majonez oraz lato na działce

 Pasta z kaszy jaglanej typu majonez

 składniki:
-kasza jaglana gotowana 1 szklanka
-słonecznik namoczony 1/2 szklanki
-olej rzepakowy 5 łyżek
-sok z cytryny 1 łyżka
-sól do smaku
-musztarda 1 łyżeczka


Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w TM 10 sekund /obroty 6.
W zależności od otrzymanej konsystencji powtarzamy miksowanie.
Gęstość pasty regulujemy dodając trochę wody.
Smacznego !




 Lato na działce












22.06.2014

Cukinia i pomiodory smażone w cieście oraz róże

 Cukinia w cieście

składniki:
-  cukinia pokrojona  w cienkie plastry  
- pomidory pokrojone w plastry 
-mąką pszenna lub inna 1 szklanka
-jajko 1 sztuka
-zioła do smaku
- pesto1 łyżka
-woda według potrzeby
-sól do smaku
-olej do smażenia
Cukinię oraz pomidory na plastry i solimy  lekko. Odkładamy na 15 minut.
W tym czasie robimy ciasto :
do mąki dodajemy jajko, wodę, pesto, zioła, sól  i mieszamy cisto o konsystencji gęstej śmietany.
Przygotowane wcześniej plastry cukinii i  pomidorów moczymy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z dowolną surówką, sałatą.
Smacznego ! 






"Różanka " w Szczecinie













21.06.2014

Sałatka z kaszy pęczak z pomidorami





Sałatka z kaszy pęczak

składniki:
-kasza pęczak 1 szklanka ugotowanej kaszy
-ogórki kiszone lub małosolne 3 sztuki małe
-pomidor 1 duży
-cebula 1 sztuka
-koperek i pietruszka zielona posiekana 1/2 szklanki
-sól do smaku
-majonez "Kielecki " 2 łyżki

Ogórki, pomidory, cebulę kroimy i mieszamy z ugotowaną kaszą.
Dodajemy koperek, pietruszkę i solimy do smaku.
Dodajemy majonez i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę .
Smacznego !











19.06.2014

Marchewka z sezamem i orzeszkami ziemnymi

 Marchewka z orzechami i sezamem
składniki:
-marchewka pokrojona w kostkę 50 dkg 
- mąki kukurydzianej lub pszennej 1 łyżka
-orzeszki ziemne bez łupinek 1/2 szklanki (najlepiej niesolone)
-sól do smaku
Marchewkę zalewamy 1/2 szklanką wody i gotujemy 15 minut. Dodajemy sezam, orzeszki  i ewentualnie solimy do smaku .
 Dodajemy mąkę rozmieszaną w 1/2 szklance wody.
Gotujemy i dokładnie mieszamy kilka minut.
Dobre na ciepło lub na zimno .
Smacznego !






13.06.2014

Pasztet z soczewicy i wiosenne kwiaty


 Pasztet z soczewicy
Składniki :
-soczewica czerwona -gotowana 2 szklanki 
- pieczarki 10 sztuk
-cebula 1 sztuka 
- jajko 1 sztuka 
-marchewka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
-natka pietruszki 3 łyżki posiekanej
-płatki owsiane 1/2 szklanki
-słodka papryka 1łyżeczka
-majeranek 1 łyżeczka
-pieprz ziołowy 1 łyżeczka
-olej rzepakowy nierafinowany 1 łyżkę
-sól do smaku
 
Cebulę siekamy w drobną kostkę, marchewkę ucieramy na grubych oczkach, pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oleju . Dusimy pod przykryciem przez 10 min.
  Dodajemy soczewicę, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane, przyprawy i jajko. Mieszamy dokładnie i wykładamy do foremki. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.











Aksamitki