30.09.2014

Herbatka imbirowa - na przeziębienie oraz wianki i stroiki







Herbatka imbirowa - na przeziębienie
składniki:
-kawałek świeżego imbiru
-miód
-cytryna
  Obrany imbir ucieramy na gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego lub szklanego naczynia.
Na litr wody potrzebna jest duża łyżka stołowa utartej masy.
Po zalaniu masy imbirowej wodą wstawiamy garnek na ogień i gotujemy 10 minut, 
zmniejszając ogień po zagotowaniu.
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy dużą łyżkę miodu, wciskamy sok z jednej cytryny.
Przecedzić i przelewamy do termosu. Popijamy ciepłe przez cały dzień .



Moje wianki.








07.09.2014

Placki z cukinii z sosem pieczarkowym



 
Placki z cukinii

składniki:

-cukinia startej na grubszej tarce 1 szklanka
-ziemniak 1 sztuka
-mąka pszenna 1 szklanka
-jajko 1 sztuka
-przyprawy ziołowe według gustu typu curry, zioła prowansalskie itd.
-sól do smaku
-olej do smażenia

Cukinię mieszamy z mąką, jajkiem i dodajemy wodę do uzyskania konsystencji
gęstej śmietany. Dodajemy ziemniaka tartego na najdrobniejszej tarce. Doprawiamy ziołami i i sola do smaku. 
Smażymy na rozgrzanym oleju małe placuszki. 
Podajemy z pieczarkami i surówką.


Sos pieczarkowy

składniki:
-pieczarki 25 dkg drobno pokrojone
-cebula 1 sztuka drobno pokrojona
-olej 1 łyżka
-jogurt 1 łyżka
-mąka pszenna 1 łyżka

Kroimy cebule i podsmażamy lekko na oleju.
Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok 5 minut.
Dodajemy jogurt oraz mąkę rozmieszaną w 1/4 szklanki wody.
Dodajemy do warzyw na patelni i mieszając ciągle doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy jeszcze kilka minut mieszając żeby sos nie przypalił się. 
Jeżeli jest za gęsty dodajemy trochę wody. 
Smacznego !