30.01.2015

Frytki warzywne, tofu grilowane, sos czosnkowy czyli super obiad wege



Obiad wege czyli 
frytki warzywne,
 bakłażan pieczony,
surówka z kapusty kiszonej
tofu grilowane 
 sos majonezowy

Frytki warzywne 
składniki
-ziemniaki 
-seler 
-marcheweka
- zioła, sól 
-olej 1 łyzka
Warzywa obieramy, kroimy w paski i obgotowujemy 3 minuty we wrzątku.Po odcedzeniu 
układamy na blache do pieczenia, solimy, posypujemy dowolnymi ziołami ( według gustu ) skrapiamy 
1 łyżką oleju i pieczemy ok.1/2 godziny w 200 stopniach .


Bakłażan pieczony
-bakłażan 
- pesto 1 łyżka
-dowolne zioła
Bakłażana kroimy w plastry i smarujemy łyżką pesto, 
Skrapiamy 1/2 łyżki oleju i pieczemy razem z frytkami.

Tofu grilowane
Tofu nauralne kroimy w plastry ,skrapiamy sosem sojowym,smarujemy pesto lub ajwarem 
i grilujemy na elektrycznym grillu ok.3 minut.


Smacznego !





29.01.2015

Placki jabłowo-makowe



 Placki jabłkowo-makowe
składniki:
-maka razowa pszenna 1 szklanka
-jajko 1 sztuka
-jabłko 1 sztuka starte
-rodzynki 1/2 szkalnki
-wiórki kokosowe 1/2 szklanki
-sok z 1 pomarańczy
-mak 1/2 szklanki
-drożdże 1/4 kostki
-miód  1 łyżka
-cukier brązowy nierafinowany 1 łyżka
-olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy i dolewamy ok.szklanki wody, mieszamy dokładnie 
 i zostawiamy na 1./2 godziny .
Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Smażymy placuszki na gorącym oleju i podajemy z dowolnym dżemem.
Smacznego !








28.01.2015

Zdrowa pizza wege na razowym spodzie

                                   
                       
                                                Pizza na razowym spodzie


składniki:
-maka zwykła pszenna 1 szklanka
-maka pszenna  razowa 1 szklanka
-drożdże żywe  1/2 paczki 
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego 
-sól1/2 łyżeczki
-cukier 1/4 łyzeczki
-przecier pomidorowy 4 łyżki 
warzywa : brokuły, groszek, cebula, pieczarki, papryka
-ser żółty 
-feta
papier do pieczenia
 
 Drożdże zalewamy 1 szklanka letniej wody i dokładnie rozcieramy drożdże łyżką .Mieszamy obie mąki i dodajemy rozmieszane drożdże oraz cukier,sól ,olej i wyrób drewnianą łyżka.W trakcie mieszania dolewaj ok.szklanki letniej wody ,żeby uzyskać cisto  konsystencji gęstej śmietany. Zostaw ciasto najlepiej na całą noc w lodówce . Rano ciasto podziel na 2 lub 3 części w zależności od wielkości blachy.
Blachę posmaruj olejem i  wyłóż papierem do pieczenia,
chwile zagnieć ciasto i i ręką rozprowadź  ciasto na papierze jak najcieniej potrafisz.
Pieczarki ,cebulę dopraw do smaku sola i pieprzem podsmaż na patelni do odparowania soku.
Brokuły i podgotuj na parze.
paprykę pokrój w drobne paski.
Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym i rozłóż przygotowane warzywa.
Piecz ok.1/2 godziny wyjmij na chwile pizze i rozłóż przygotowany ser .
Zapiecz ok 5 minut i podawaj z sosem pomidorowym
 
Podajemy  z sosem pomidorowym..
Smacznego !
 





25.01.2015

Pasta brokułowa do pieczywa





Pasta brokułowa
składniki :
-brokuły 40 dkg ( mogą być mrożone )
-słonecznik łuskany 1/2 szklanki
-3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia nierafinowanego
-sól do smaku
-pesto czerwone 1 łyżka
-sok z cytryny 2 łyżki

Brokuły gotujemy, tyle żeby zmiękły. Słonecznik płuczemy pod bieżącą wodą.
Brokuły studzimy, dodajemy słonecznik i pozostałe składniki .Wszystko miksujemy blenderem
lub w Thermomix 5s/10o . 
Podajemy do pieczywa pełnoziarnistego .
Smacznego !




15.01.2015

Coś do chleba czyli pasty z fasoli - różne smaki





Pasty z fasoli
składniki:

Baza :
-fasola biała 1 szklanka surowej
-sól, pieprz do smaku
-kurkuma -1/4 łyżeczki
-olej rzepakowy nieoczyszczony, z pierwszego tłoczenia

 Dodatki :
 przecier pomidorowy 1 łyżka
lub 
szczypior 1 łyżka
lub
 ajvar 1 łyżka
lub 
marchewka zmiksowana
itp.



Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia wylewamy wodę,
      Zalewamy czystą wodą  i gotujemy  do miękkości.
 Zostawiamy trochę wody z gotowania i miksujemy fasolę blenderem. 
Dodajemy przyprawy i olej i jeszcze chwilę miksujemy.
Dzielimy na porcje, do których możemy dodać różne składniki wymienione wyżej .
Podajemy z razowym pieczywem.
Smacznego !




 

10.01.2015

Seler panierowany na obiad



Seler panierowany
Składniki na 4 osoby
-seler 1 sztuka
-jajka 2 sztuki -
-bułka tarta 
-przyprawy typu sól, pierz, zioła według smaku
-olej rzepakowy z pierwszego tłocznia na zimno ,nierafinowany

Seler obieramy, kroimy na pół  i  na 1 cm krążki. Obgotowujemy we wrzątku kilka minut.
Po wyjęciu z wody  studzimy i doprawiamy do smaku. Roztrzepujemy jajka .Obtaczamy plastry selera w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor. 
Podajemy z  surówkami i ziemniakami .
Smacznego !



09.01.2015

Pasta z kaszy jaglanej z cebulą



Przepis inspirowany przepisem z Kuchni + :

Pasta z kaszy jaglanej z cebulą:
  -kasza jaglana 1 szklanka
- czosnku  1 ząbek
-cebula  2 sztuki
-woda 2 szklanki  lub bulion warzywny
-sól, pieprz, kurkuma i inne zioła według smaku
-olej rzepakowy z pierwszego tłoczenie nierafinowany 1 łyżka do smażenia


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę.. Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Wszystkie składniki przesmaż na patelni i zalej wodą lub bulionem. Gotuj na małym ogniu przez na 10-15 minut. Ugotowaną kaszę przypraw solą, ziołami  i odstaw na chwilę, żeby do końca wchłonęła wodę.
 Zmiksować w TM 30 sekund /obroty 6 lub innym  blenderem.
Świetna do razowego chleba .
Smacznego !





04.01.2015

Sos orzechowo-pomarańczowy i stół na święta




Sos orzechowo - pomarańczowy
-majonez  Kielecki 3 łyżki
-pomarańcza 2 sztuki
-orzechy włoskie 1 łyżka
-rodzynki 1 łyżka
-daktyle 1 łyżka
-żurawina 1 łyżka 
- kurkuma 1/2 łyżeczki

Majonez mieszamy z sokiem z jednej pomarańczy i dodajemy pokrojoną pomarańcze oraz posiekane pozostałe składniki