23.02.2015

„Chińska zupka” czyli rosół wegetariański



Rosół wegetariański  -
orientalny czyli „chińska  zupka "
składniki  :
-seler 1/2 sztuki
-cebula 2 sztuki
-marchewka 2 sztuki
-pietruszka 1 sztuka
-grzybki mung 5 sztuk
-pędy bambusa w zalewie1 słoiczek
-sezam 1 łyżka
-natka pietruszki 
-makaron dowolny nitki ( sojowy, ryżowy itp.)
- olej sezamowy lub rzepakowy 2 łyżki
-opcjonalnie papryka pokrojona w paski i inne warzywa 
- liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 5 ziarenek, pieprz, sól do smaku

Gotuję wywar z 2 litrów wody i marchewki , selera, cebuli, pietruszki czyli klasycznie ok.1/2 godziny. Grzybki mung zalewam wrzątkiem, po 10 minutach kroję i dodaje do ugotowanego wywaru. 
Do gotowego  wywaru dodaje również : pędy bambusa, ziarno sezamu, natkę pietruszki.

Warzywa typu marchewka ,seler, pietruszkę kroimy w  cienkie paseczki i tym samym nadajemy zupie „egzotyczny ” wygląd.
Doprawiamy do smaku pieprzem ,solą oraz sosem sojowym. Dorzucamy też liść laurowy i ziele angielskie. wlewamy również olej, żeby w tłuszczu uwolniły sie wszystkie aromaty.
Makaron gotujemy osobno i zalewamy w miseczce "rosołem"  .
Smacznego!









17.02.2015

Pyszne śniadanie z grilowanym tofu i dodatkami

Śniadanie wege
składniki:
-ogórki kiszone
-pomidory suszone
-pomidory
-szczypior
-tofu grilowane
-sałata
-papryka
-ajwar
-chleb żytni na zakwasie 
-olej kokosowy


Smacznego !


08.02.2015

Deser owocowy z imbirem i sezamem czyli lato w środku zimy

    Profilaktyka antynowotworowa! Chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory ?Zapraszam na konsultacje on-line ,na skypie z dietetykiem. Oferta obejmuje skorygowanie błędów żywieniowych oraz opracowanie indywidualnego jadłospisu.
Kontakt strefazdrowiaiurody@wp.pl

Deser owocowy

składniki :
-pomarańcze
-winogrona
-brzoskwinie ze słoika
-gruszki
-jabłka
-sezam 
-imbir świeży 2 cm

Pomarańcze, brzoskwinie ,gruszki ,jabłka o kroimy na na drobne części i układamy w ozdobnych naczyniach.
Posypujemy sezamem oraz starym drobno imbirem. Na wierzchu układamy winogrona.
Smacznego !




04.02.2015

Pasta do pieczywa z pieczarek.





Pasta z pieczarek
składniki :
-pieczarki 25 dkg
-cebula 3 sztuki
-brokuły 10 dkg
-sezam 1 łyka
-olej rzepakowy nierafinowany 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
-sól, pieprz  do smaku
 Cebule i pieczarki kroimy i dusimy  do miękkości na patelni.
Brokuły gotujemy i studzimy. Wszystkie składniki łączymy, miksujemy blenderem lub w Thermomix
i doprawiamy do smaku.
Podajemy z pieczywem razowym .
Smacznego!