24.06.2016

Letni koktajl owocowy z cydrem




Koktajl owocowy z cydrem 
składniki:
-czereśnie wydrylowane garść 
-truskawki 1 szklanka
-arbuz 1 szklanka pokrojonego
-cydr lub woda mineralna 1 szklanka -z lodówki
-mięta, melisa garść 
Wszystkie składniki schładzamy w lodówce


Wszystkie składniki poza cydrem blendujemy lub w TM ( 5 sekund /obroty 10 )
Uzupełniamy zimnym  cydrem lub wodą mineralna.
Smacznego!


 

23.06.2016

Sałatka z kalafiora i młodych ziemniaków




Sałatka z kalafiora i młodych ziemniaków
składniki:
-kalafior 1/2 sztuki surowy
-ziemniaki młode ugotowane ok.1/2 kg
-pomidor 1 sztuka
-sól ,pieprz do smaku 
-majonez 2 łyżki 
koper sałata do dekoracji 

Kalafiora drobno siekamy lub rozdrabniamy w TM 5 ( 5 sekund /obroty5)
Dodajemy ziemniaki pokrojone ziemniaki i pomidora lub 
wkładamy je do Thermomixa ( 3 sekundy /5 obroty). 
Mieszamy z majonezem i sosem porzeczkowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na listkach sałaty i dekorujemy koperkiem.
Smacznego!



 

 

22.06.2016

Sos porzeczkowy na ostro czyli chutney z kuchni hinduskiej do burgerów







Sos porzeczkowy na ostro czyli chutney 
W TM 5 możemy wykorzystać przepis na chutney z jabłek .
Zamiast jabłek dajemy porzeczki.

składniki:
-cebula 1 sztuka 
-czosnek 2 ząbki
-cukier 1/2 szklanki
 -ocet jabłkowy 1/2 szklanki
-porzeczki 70 dkg
-imbir kawałek 3cm świeży
-pieprz 1 łyżeczka 
- sól 1/4 łyżeczki 

Czosnek, cebulę, imbir drobno kroimy. Cukier gotujemy 5 minut w 4 łyżkach wody w garnku.
Dodajemy porzeczki i wszystkie pozostałe składniki do cukru .
Gotujemy razem ok.1/2 godziny, pilnujemy, żeby sos nie przypalił się.
Po lekkim przestudzeniu miksujemy sos na gładko w blenderze.
Smacznego !
 

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora czyli burger wegański




Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

składniki:
-kalafior 1/2 surowego
-marchewka 1 sztuka
-czosnek 2 ząbki
-olej 2 łyżki
-kasza jaglana 1,5 szklanki ugotowanej
-pieprz, sól do smaku
-1/2 łyżeczka kurkumy
-natka pietruszki  garść posiekanej 
+ dowolne zioła które lubimy np.cząber, tymianek, oregano
-cebula 1 sztuka 




Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. 
Marchewkę, czosnek, kalafiora, natkę, podsmażoną cebulkę, zioła, łyżkę oleju 
miksujemy w blenderze lub 
w TM  20 sekund /obroty 5 .
Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i jeszcze raz miksujemy w blenderze
 lub TM 10 sekund /obroty 5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 Formujemy kotlety i pieczemy na blaszce  w piekarniku 30 minut w 180 stopniach .

Na zdjęciu z młodymi ziemniakami, surówką z kalafiora surowego i sos chutney z porzeczek
Smacznego!