22.06.2016

Sos porzeczkowy na ostro czyli chutney z kuchni hinduskiej do burgerów







Sos porzeczkowy na ostro czyli chutney 
W TM 5 możemy wykorzystać przepis na chutney z jabłek .
Zamiast jabłek dajemy porzeczki.

składniki:
-cebula 1 sztuka 
-czosnek 2 ząbki
-cukier 1/2 szklanki
 -ocet jabłkowy 1/2 szklanki
-porzeczki 70 dkg
-imbir kawałek 3cm świeży
-pieprz 1 łyżeczka 
- sól 1/4 łyżeczki 

Czosnek, cebulę, imbir drobno kroimy. Cukier gotujemy 5 minut w 4 łyżkach wody w garnku.
Dodajemy porzeczki i wszystkie pozostałe składniki do cukru .
Gotujemy razem ok.1/2 godziny, pilnujemy, żeby sos nie przypalił się.
Po lekkim przestudzeniu miksujemy sos na gładko w blenderze.
Smacznego !
 

3 komentarze:

  1. Witam! Bardzo fajny przepis. Miło mi znaleźć się na blogu kogoś ze Szczecina. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga domeknachabrowej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Bardzo fajny przepis. Miło mi znaleźć się na blogu kogoś ze Szczecina. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga domeknachabrowej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń