Słoik do
przyrządzenia octu jabłkowego wymyj dokładnie wodą z octem spirytusowym.
Po occie spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną wodą.
Do słoja wkładamy surowiec np. jabłka 3/4 objętości i zalewamy przygotowanym chłodnym roztworem wody z cukrem .
Zalewa :
4 łyżki cukru
Zalewa :
1 litr wody
( przegotowanej i ostudzonej)
Słój przykrywamy gazą i 2 razy dziennie mieszamy drewnianą łyżką. Dobrze dodać jest trochę octu jabłkowego, żeby fermentacja przebiegała prawidłowo.
Odstawiamy słoik na 4 -6 tygodni.
Potem trzeba przecedzić roztwór przez gazę i rozlać do wyparzonych butelek.
Ocet można robić z wielu produktów jadalnych np. :
- owoce : jabłka, gruszki, śliwki
- zioła:np.pokrzywa, nagietek ,nawłoć,
- dzika róża itd
- wino
- kwiaty jadalne
- kompoty ze słoików z poprzednich lat
- jadalne reszki

Pijemy rano przed posiłkiem 1 łyżeczka
octu na szklankę wody.
Dodajemy do sałatek, do barszczu, sosów, kiszonek itd.
Gdzie tylko chcemy :)
Możemy używać również jako
kosmetyk oraz do sprzątania :)
Więcej o occie jabłkowym TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz