Placki jabłkowo-makowe
składniki:
-maka razowa pszenna 1 szklanka
-jajko 1 sztuka
-jabłko 1 sztuka starte
-rodzynki 1/2 szkalnki
-wiórki kokosowe 1/2 szklanki
-sok z 1 pomarańczy
-mak 1/2 szklanki
-drożdże 1/4 kostki
-miód 1 łyżka
-cukier brązowy nierafinowany 1 łyżka
-olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy i dolewamy ok.szklanki wody, mieszamy dokładnie
i zostawiamy na 1./2 godziny .
Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Smażymy placuszki na gorącym oleju i podajemy z dowolnym dżemem.
Smacznego !
Musiały smakować obłędnie :) Zawierają kilka moich ulubionych składników :P
OdpowiedzUsuńJa placki tego rodzaju zawsze smażę na suchej patelni, jedynie do ciasta dodaję trochę oleju :)