15.01.2015

Coś do chleba czyli pasty z fasoli - różne smaki





Pasty z fasoli
składniki:

Baza :
-fasola biała 1 szklanka surowej
-sól, pieprz do smaku
-kurkuma -1/4 łyżeczki
-olej rzepakowy nieoczyszczony, z pierwszego tłoczenia

 Dodatki :
 przecier pomidorowy 1 łyżka
lub 
szczypior 1 łyżka
lub
 ajvar 1 łyżka
lub 
marchewka zmiksowana
itp.



Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia wylewamy wodę,
      Zalewamy czystą wodą  i gotujemy  do miękkości.
 Zostawiamy trochę wody z gotowania i miksujemy fasolę blenderem. 
Dodajemy przyprawy i olej i jeszcze chwilę miksujemy.
Dzielimy na porcje, do których możemy dodać różne składniki wymienione wyżej .
Podajemy z razowym pieczywem.
Smacznego !




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz