01.06.2013

Chleb żytni na zakwasie i chlebak



 Najzdrowszy chleb ,to chleb na zakwasie.Właśnie mija rok od pierwszego wypieku.

Składniki:

-1 kg maki żytniej typ 720
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki soli
-4 łyżki zakwasu
-4 szklanki letniej wody -nie może być za ciepła bo zabije drożdże w zakwasie
- można również dodać:płatki owsiane, siemie  lniane,pestki słonecznika ,daktyle itp.

Wszystkie składniki mieszamy i ujmujemy 4 łyżki masy na zakwas na następny chleb.

Ujętą masę wkładamy do słoiczka nie dokręcamy przykrywki i zostawiamy w temperaturze pokojowej .Po 5 -6 godzinach możemy dokręcić wieczko i chowamy do lodówki.Zakwas może tam stać ok.2 tygodni


Przygotowujemy 2 keksówki lub specjalne foremki do chleba  .Smarujemy je olejem i oprószamy mąka lub otrębami czy też bułka tartą.Do masy możemy dołożyć dodatki typu słoneczki,płatki owsiane, itd.Ale ja jadłam ten chleb bez żadnych tego typu dodatków i był tak smaczny ,że najlepiej smakował z samym masłem.

Przekładamy masę do przygotowanych foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiam na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.Pieczemy w 180 stopniach1 godzinę 20 .

Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę!



                  Chlebak z mojej kolekcji ozdobiony decoupage :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz