składniki:
-bakłażan 1 sztuka
-ziemniaki 4 sztuki
-cebula 3 sztuki
-1/2 cukinii
-1/2 cukinii
-pieczarki 10 sztuk
-pomidory 2 sztuki
jaja 2 sztuki
-mleko może byc sojowe 1/2szklanki
-czosnek 3 ząbki
-zioła: papryka, oregano, bazylia, rozmaryn i według upodobań.
Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i obgotowujemy we wrzącej wodzie kilka minut.
Bakłażana kroimy na plastry 1 cm szerokości i solimy. Odstawiamy na 1/2 godziny i następnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Bakłażana obsmażamy kilka minut na małej
ilości tłuszczu. Kroimy i podsmażamy cebulkę .
Układamy warzywa warstwami w naczyniu do zapiekanek . Każdą z warstw solimy, posypujemy ziołami i czosnkiem.
Cebula, ziemniaki, połowa bakłażana, pieczarki, druga warstwa bakłażana,cukinia w plastrach, druga połowa ziemniaków, pomidory pokrojone w plastry. Całość zalewamy mieszaniną mleka i jajek doprawionych ziołami.
Całość pieczemy około 45 minut w 200 stopniach .
Smacznego!
pyszna
OdpowiedzUsuń