09.01.2015

Pasta z kaszy jaglanej z cebulą



Przepis inspirowany przepisem z Kuchni + :

Pasta z kaszy jaglanej z cebulą:
  -kasza jaglana 1 szklanka
- czosnku  1 ząbek
-cebula  2 sztuki
-woda 2 szklanki  lub bulion warzywny
-sól, pieprz, kurkuma i inne zioła według smaku
-olej rzepakowy z pierwszego tłoczenie nierafinowany 1 łyżka do smażenia


Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę.. Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Wszystkie składniki przesmaż na patelni i zalej wodą lub bulionem. Gotuj na małym ogniu przez na 10-15 minut. Ugotowaną kaszę przypraw solą, ziołami  i odstaw na chwilę, żeby do końca wchłonęła wodę.
 Zmiksować w TM 30 sekund /obroty 6 lub innym  blenderem.
Świetna do razowego chleba .
Smacznego !





4 komentarze:

  1. To przez dodanie kurkumy. Dodaję ją gdzie się da, bo ma właściwości antynowotworowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak jajecznica :) Patrząc na skład musi bardzo pysznie smakować :) Nigdy nie robiłam takiej, chociaż pasty z kaszy jaglanej robię dosyć często ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fantastyczny prosty przepis. Muszę się przyznać, że mi zawsze brakuje inwencji twórczej jeśli chodzi o kaszę jaglaną. Dla kogoś od czasu do czasu tęskniącego za jajecznicą jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń