23.02.2015

„Chińska zupka” czyli rosół wegetariański



Rosół wegetariański  -
orientalny czyli „chińska  zupka "
składniki  :
-seler 1/2 sztuki
-cebula 2 sztuki
-marchewka 2 sztuki
-pietruszka 1 sztuka
-grzybki mung 5 sztuk
-pędy bambusa w zalewie1 słoiczek
-sezam 1 łyżka
-natka pietruszki 
-makaron dowolny nitki ( sojowy, ryżowy itp.)
- olej sezamowy lub rzepakowy 2 łyżki
-opcjonalnie papryka pokrojona w paski i inne warzywa 
- liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 5 ziarenek, pieprz, sól do smaku

Gotuję wywar z 2 litrów wody i marchewki , selera, cebuli, pietruszki czyli klasycznie ok.1/2 godziny. Grzybki mung zalewam wrzątkiem, po 10 minutach kroję i dodaje do ugotowanego wywaru. 
Do gotowego  wywaru dodaje również : pędy bambusa, ziarno sezamu, natkę pietruszki.

Warzywa typu marchewka ,seler, pietruszkę kroimy w  cienkie paseczki i tym samym nadajemy zupie „egzotyczny ” wygląd.
Doprawiamy do smaku pieprzem ,solą oraz sosem sojowym. Dorzucamy też liść laurowy i ziele angielskie. wlewamy również olej, żeby w tłuszczu uwolniły sie wszystkie aromaty.
Makaron gotujemy osobno i zalewamy w miseczce "rosołem"  .
Smacznego!









5 komentarzy:

  1. O jak pysznie wygląda, mam słabość do zup w ogóle, ale do takich azjatyckich najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te grzyby mogą być suszone? A pietrszuszka, to ma być korzeń?

    OdpowiedzUsuń