29.11.2015

Chlebek ziołowy z Thermomixa i kuchnia w bieli




 Chlebek ziołowy
Na podstawie przepisu z przepisowni.pl 
 
składniki:

chleb :
 300 g ciepłej wody
300 g maki pszennej 750
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g drożdży
1\2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
40 g oleju

masło ziołowe :
garść natki pietruszki
5 gałązek bazylii
1 ząbek czosnku
60-80 g cebuli
120 g oleju
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki miksujemy.



Wszystkie składniki na ciasto włożyć do Thermomixa   i wyrabiać 2min/ lub wyrabiać ręcznie .
Formujemy kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem 30 minut.
Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować  na prostokąt 30x40 o grubości 0,5 cm.
Posmarować masłem ziołowym,  pociąć na paski ok 5cm szerokie i zrolować w charmonijkę
Ułożyć pionowo w tortownicy 26  cm średnicy. Zostawiamy  na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200C' piekarniku, 30-40 minut



Kuchnia w bieli z Thermomixem w tle :)










2 komentarze:

  1. Zjadłbym taki chlebek ziołowy. Mmm zapach to pewnie czuć w całym domu/mieszkaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakie nadzienie jest w chlebku na zdjęciach?

    OdpowiedzUsuń