23.11.2017

Zdrowy ocet nie tylko jabłkowy

                                                  






                          Podstawowy przepis na ocet 


 Słoik do przyrządzenia octu jabłkowego wymyj dokładnie wodą z octem spirytusowym. Po occie spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną wodą.

Do słoja wkładamy surowiec np. jabłka 3/4 objętości i zalewamy przygotowanym chłodnym roztworem wody z cukrem .
Zalewa :

1 litr wody
( przegotowanej i ostudzonej)

4 łyżki cukru
Słój przykrywamy gazą i 2 razy dziennie mieszamy drewnianą łyżką. Dobrze dodać jest trochę octu jabłkowego, żeby fermentacja przebiegała prawidłowo.

Odstawiamy słoik  na 4 -6 tygodni.
Potem trzeba przecedzić roztwór przez gazę i rozlać do wyparzonych butelek.

Ocet można robić z wielu produktów jadalnych np. :
  • owoce : jabłka, gruszki, śliwki
  • zioła:np.pokrzywa, nagietek ,nawłoć,
  • dzika róża  itd
  • wino
  • kwiaty jadalne
  • kompoty ze słoików z poprzednich lat 

    • jadalne reszki 
 
Pijemy rano przed posiłkiem 1 łyżeczka
 octu na szklankę wody. 
Dodajemy do sałatek, do barszczu, sosów, kiszonek itd.
Gdzie tylko chcemy :)
Możemy używać również jako 
kosmetyk oraz do sprzątania :)

Więcej o occie jabłkowym TU 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz