26.09.2013

Pasta do chleba z ciecierzycy czyli kanapki na ostro i na słodko

                                                                    
Pasta z ciecierzycy

  składniki:
-pasta z sezamu -Tahin 2  łyżki lub zmiksowane ziarna sezamu
-olej 2 łyżki 
-ząbek czosnku 1/2 sztuki
-sok z cytryny 1 łyżka
-ciecierzyca ugotowana 1/2 szklanki
-woda lub wywar z gotowania ciecierzycy 2 łyżki 
-sól do smaku
 Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. 
Jeżeli pasta jest za gęsta i nie możemy jej miksować, możemy dodać więcej oleju 
lub wody.
Prpoprcja składników można zmieniać zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi.
Kanapki udekorowałam figami oraz  pokrojnym porem
Smacznego!






23.09.2013

Sałatka z ciecierzycą i sezamem oraz trochę Chorwacji

Sałatka z ciecierzycą

składniki:
-sałata lodowa 1/2 główki  -porwane liście
-ciecierzyca ugotowana 1/2 szklanki
-pomidory suszone z oleju 3 sztuki
-cebula czerwona 1/2 sztuki
-ogórek kiszony 1 sztuka
-ser pleśniowy 1/4 krążka
-sezam 1/2 łyżki
-sól do smaku
-olej  2 łyzki
Składniki rozdrabniamy, mieszamy, posypujemy sezamem, 
solą i polewamy oliwą.
Smacznego !

Chorwacja :)
miasto Krk

 
Makarska
Makarska

19.09.2013

Deser owocowy z figami i imbirem

                       

Deser z figami i imbirem

Kroimy owoce :
-arbuz 2 szklanki
-gruszka 2 sztuki
-śliwki 3 sztuki
-figi zielone 2 sztuki 
-figi ciemne 2 sztuki
Owoce przkładamy do naczynia i polewamy 1 łyżeczką miodu.
Posypujemy 1 łyżeczką sezamu i 1/2 łyżeczki startego imbiru.
Smacznego !






16.09.2013

Świeże figi zapiekane z serem czyli za co kocham Chorwację

Figi z serem

Świeże figi kroimy na 2 części. Układamy w naczyniu do zapiekania  
i posypujemy fetą lub innym dowolnym serem.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C.
Podajemy na ciepło lub zimno .
Smacznego!