16.07.2014

Ciasto pomarańczowe z TV Kuchni +





Ciasto pomarańczowe
(przepis z TV Kuchnia +)

składniki:
- pomarańcza 1 sztuka
- sody oczyszczonej 1 łyzeczka 
- 1/2 szklanki wody
- jajka 2 sztuki
-mąka  pszenna 2 szklanki
-olej rzepakowy 1/2 szklanki
- cukier lub ksylitol 1/2 szklanki
- orzechy łuskane - 1/2 szklanki
- żurawina -1/2 szklanki

Pomarańczę dokładnie szorujemy (najlepsza z uprawy ekologicznej).
Kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Całą ( ze skórką -bez obierania ) miksujemy w blenderze. Rozpuszczamy sodę 1 1/2 szklanki wody 
i dodajemy do blendera, chwilę miksujemy. Dodajemy jajka i cukier dalej miksujemy.
Następnie dodajemy porcjami  mąkę, olej i dalej miksujemy.
Dodajemy żurawinę i orzechy, starannie mieszamy ciasto łyżką.
Wykładamy do przygotowanej , wysmarowanej i opruszonej bułką tartą torownicy.
Pieczemy ok.45 minut 180 stopniach. 
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz