Ciasto pomarańczowe
(przepis z TV Kuchnia +)
składniki:
- pomarańcza 1 sztuka
- sody oczyszczonej 1 łyzeczka
- 1/2 szklanki wody
- jajka 2 sztuki
-mąka pszenna 2 szklanki
-olej rzepakowy 1/2 szklanki
- cukier lub ksylitol 1/2 szklanki
- orzechy łuskane - 1/2 szklanki
- żurawina -1/2 szklanki
Pomarańczę dokładnie szorujemy (najlepsza z uprawy ekologicznej).
Kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Całą ( ze skórką -bez obierania ) miksujemy w blenderze. Rozpuszczamy sodę 1 1/2 szklanki wody
i dodajemy do blendera, chwilę miksujemy. Dodajemy jajka i cukier dalej miksujemy.
Następnie dodajemy porcjami mąkę, olej i dalej miksujemy.
Dodajemy żurawinę i orzechy, starannie mieszamy ciasto łyżką.
Wykładamy do przygotowanej , wysmarowanej i opruszonej bułką tartą torownicy.
Pieczemy ok.45 minut 180 stopniach.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz