29.07.2014

Cukinia z pieczarkami





 Cukinia z pieczarkami

składniki:
-cukinia 1 sztuka średnia
-cebula 1 sztuka
-pieczarki 10 sztuk
-pomidor 1 sztuka
-czosnek 2 ząbki
-olej 1 łyżka
-ser feta 1 łyżka
-natka pietruszki 1 łyżka 
-sól do smaku

 Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekana cebulę, po kilku minutach dodajemy pokrojoną cukinię. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, czosnek i pokrojone pomidory. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy fetę i natkę.  Podajemy z pieczywem.
Smacznego !




18.07.2014

Kotlety z kaszy jaglanej w panierce słonecznikowej i stylizacja imieninowa stołu

 Kotlety z kaszy jaglanej
składniki
-kasza jaglana ugotowana  2 szklanki
-sos pomidorowy lub przecier 2 łyżki
-kurkuma 1/2 łyżczki
-jajko 1 sztuka 
-siemie lniane mielone 2 łyżki
-bułka tarta 2 łyżki
-sól himalajska do smaku
-słonecznik do panierowania 1 szklanka
-olej rzepakowy do smażenia

Kaszę  jaglaną mieszamy z sosem, jajkiem, siemieniem lnianym, bułką tartą. Dodajemy kurkumę i solimy do smaku. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w słoneczniki i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajmy z dowolnym sosem warzywnym.
Smacznego !



Imieninowa stylizacja stołu w kolorystyce beżowo-niebieskiej



17.07.2014

Sałata z bobem i malinami



Sałata z bobem i malinami 
składniki :
-sałata główka
-bób gotowany,bez skórki 1 szklanka
-maliny 1 szklanka
-sezam 1 łyżeczka
-sól do smaku
-olej rzepakowy nieoczyszczony z pierwszego tłoczenia 1 łyżka

Na talerzu wykładamy sałatę a na niej bób i maliny. 
Posypujemy sezamem. Solimy i polewamy olejem. 
Smacznego !






16.07.2014

Ciasto pomarańczowe z TV Kuchni +





Ciasto pomarańczowe
(przepis z TV Kuchnia +)

składniki:
- pomarańcza 1 sztuka
- sody oczyszczonej 1 łyzeczka 
- 1/2 szklanki wody
- jajka 2 sztuki
-mąka  pszenna 2 szklanki
-olej rzepakowy 1/2 szklanki
- cukier lub ksylitol 1/2 szklanki
- orzechy łuskane - 1/2 szklanki
- żurawina -1/2 szklanki

Pomarańczę dokładnie szorujemy (najlepsza z uprawy ekologicznej).
Kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Całą ( ze skórką -bez obierania ) miksujemy w blenderze. Rozpuszczamy sodę 1 1/2 szklanki wody 
i dodajemy do blendera, chwilę miksujemy. Dodajemy jajka i cukier dalej miksujemy.
Następnie dodajemy porcjami  mąkę, olej i dalej miksujemy.
Dodajemy żurawinę i orzechy, starannie mieszamy ciasto łyżką.
Wykładamy do przygotowanej , wysmarowanej i opruszonej bułką tartą torownicy.
Pieczemy ok.45 minut 180 stopniach. 
 Smacznego !