15.04.2014

Kasza gryczana biała z pieczarkami i kapustą kiszoną raz pisanki w decoupage

 Kasza gryczana z pieczarkami 

 składniki :
-kasza gryczana biała ( niepalona ) 1 szklanka
-pieczarki 25 dkg
-zielona pietruszka 1/2 pęczka
-olej 2 łyżki
- maślanka gęsta 2 łyżki
-maka ziemniaczana 1 łyżka
-sól, pieprz do smaku 

Kaszę gryczaną płuczmy, zalewamy 2 szklankami wrzątku z 1/2 łyżeczki soli przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.
W rondlu podgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy pokrojone pieczarki. Po 5 minutach dodajemy 
maślankę. Następnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną mała ilością zimnej wody i powoli, mieszając dodajemy do pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Gotujemy kilka minut a na koniec dorzucamy pokrojona drobną pietruszkę. Podajemy z kaszą i  kiszoną kapustą skropioną olejem.
Smacznego  !





Wesołych Świąt !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz