Przepis inspirowany przepisem z Kuchni + :
Pasta z kaszy jaglanej z cebulą:
-kasza jaglana 1 szklanka
-kasza jaglana 1 szklanka
- czosnku 1 ząbek
-cebula 2 sztuki
-woda 2 szklanki lub bulion warzywny
-woda 2 szklanki lub bulion warzywny
-sól, pieprz, kurkuma i inne zioła według smaku
-olej rzepakowy z pierwszego tłoczenie nierafinowany 1 łyżka do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę.. Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Wszystkie składniki przesmaż na patelni i zalej wodą lub bulionem. Gotuj na małym ogniu przez na 10-15 minut. Ugotowaną kaszę przypraw solą, ziołami i odstaw na chwilę, żeby do końca wchłonęła wodę.
-olej rzepakowy z pierwszego tłoczenie nierafinowany 1 łyżka do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę.. Kaszę zalej wrzątkiem i odcedź. Wszystkie składniki przesmaż na patelni i zalej wodą lub bulionem. Gotuj na małym ogniu przez na 10-15 minut. Ugotowaną kaszę przypraw solą, ziołami i odstaw na chwilę, żeby do końca wchłonęła wodę.
Zmiksować w TM 30 sekund /obroty 6 lub innym blenderem.
Świetna do razowego chleba .
Smacznego !
Wygląda jak jajko :)
OdpowiedzUsuńTo przez dodanie kurkumy. Dodaję ją gdzie się da, bo ma właściwości antynowotworowe.
OdpowiedzUsuńWygląda jak jajecznica :) Patrząc na skład musi bardzo pysznie smakować :) Nigdy nie robiłam takiej, chociaż pasty z kaszy jaglanej robię dosyć często ;)
OdpowiedzUsuńJaki fantastyczny prosty przepis. Muszę się przyznać, że mi zawsze brakuje inwencji twórczej jeśli chodzi o kaszę jaglaną. Dla kogoś od czasu do czasu tęskniącego za jajecznicą jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń