28.01.2015

Zdrowa pizza wege na razowym spodzie

                                   
                       
                                                Pizza na razowym spodzie


składniki:
-maka zwykła pszenna 1 szklanka
-maka pszenna  razowa 1 szklanka
-drożdże żywe  1/2 paczki 
2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego 
-sól1/2 łyżeczki
-cukier 1/4 łyzeczki
-przecier pomidorowy 4 łyżki 
warzywa : brokuły, groszek, cebula, pieczarki, papryka
-ser żółty 
-feta
papier do pieczenia
 
 Drożdże zalewamy 1 szklanka letniej wody i dokładnie rozcieramy drożdże łyżką .Mieszamy obie mąki i dodajemy rozmieszane drożdże oraz cukier,sól ,olej i wyrób drewnianą łyżka.W trakcie mieszania dolewaj ok.szklanki letniej wody ,żeby uzyskać cisto  konsystencji gęstej śmietany. Zostaw ciasto najlepiej na całą noc w lodówce . Rano ciasto podziel na 2 lub 3 części w zależności od wielkości blachy.
Blachę posmaruj olejem i  wyłóż papierem do pieczenia,
chwile zagnieć ciasto i i ręką rozprowadź  ciasto na papierze jak najcieniej potrafisz.
Pieczarki ,cebulę dopraw do smaku sola i pieprzem podsmaż na patelni do odparowania soku.
Brokuły i podgotuj na parze.
paprykę pokrój w drobne paski.
Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym i rozłóż przygotowane warzywa.
Piecz ok.1/2 godziny wyjmij na chwile pizze i rozłóż przygotowany ser .
Zapiecz ok 5 minut i podawaj z sosem pomidorowym
 
Podajemy  z sosem pomidorowym..
Smacznego !
 





1 komentarz: