09.12.2013

Kokosowe babeczki z mąki razowej z ksylitolem

                                                                  Kokosowe babeczki 

                                                                 Składniki  na 9 sztuk:


1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 
 • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego
2 jaja
1/2 szklanki ksylitolu lub innego cukru
suszona żurawina 1/2 szklanki
perełki cukrowe do ozdoby



                 potrzebna też będzie: blaszka do muffinów wyłożona 9 papilotkami


                                                                 Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
  • W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, wiórki kokosowe, żurawinę. Następnie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki.
  • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie, piec przez 25 minut 
  • W tym czasie przygotowujemy polewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy kakao, olej i ksylitol. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Po upieczeniu wciskamy lekko w ciasto perełki.     Smacznego!




3 komentarze:

  1. częstuję się! u mnie dzisiaj też kokosowo ;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowe kokosowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie brakuje tu czegos?? to wszystko bardzo suche wychodzi

    OdpowiedzUsuń