Składniki na 9 sztuk:
• 1 szklanka wiórek kokosowych
• 1 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 3 łyżki oleju roślinnego
• 2 jaja
• 1/2 szklanki ksylitolu lub innego cukru
• suszona żurawina 1/2 szklanki
• perełki cukrowe do ozdoby
potrzebna też będzie: blaszka do muffinów wyłożona 9 papilotkami
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
- W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, wiórki kokosowe, żurawinę. Następnie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki.
- Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie, piec przez 25 minut
- W tym czasie przygotowujemy polewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy kakao, olej i ksylitol. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji.
- Po upieczeniu wciskamy lekko w ciasto perełki. Smacznego!
częstuję się! u mnie dzisiaj też kokosowo ;-))
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe kokosowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńnie brakuje tu czegos?? to wszystko bardzo suche wychodzi
OdpowiedzUsuń