11.12.2013

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym


Placki ziemniaczane.

Ucieramy  ziemniaki 1kg na drobnej tarce, dodajemy 2 jaja wiejskie , 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, jedna starta cebula.
Smażymy na rozgrzanym oleju.

Sos warzywny.
składniki:
-cebula surowa 1sztuka 
-pieczarki  1 szklanka posiekana
- seler gotowany 1/2 sztuki gotowany
-cebula gotowana 1 sztuka
-sok pomidorowy 1 szklanka
- zioła do smaku
-sól
Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać posiekane pieczarki. Zmiksować ugotowaną cebulę i seler. Dodać do posmażonej cebuli i pieczarek na patelni. Wlać sok pomidorowy, dodać przyprawy do smaku. Gotować razem na patelni kilka minut. 
Polać  usmażone placki . 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz