Nalewka imbirowa
składniki:
- 20 dag korzenia świeżego imbiru
- 5 cytryn
- 10 łyżek miodu
- 1 l wódki 45%
Imbir umyj, utrzyj na drobnej tarce. i wrzuć do naczynia ( słoik lub butelka 2 litry.) Cytryny wyciśnij i dodaj sok do naczynia z imbirem. Dodaj miód,wódkę i wymieszaj. Szczelnie zakręć słój i odstaw na 8 tygodni w ciemne miejsce. Potrząsaj naczynie raz w tygodniu. Po upływie czasu przecedź zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 8 tygodni. Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia. Używam głównie przy przeziębieniach.
A na święta stół koronkowy i złoty
A wódkę kiedy dodać? Zaraz na początku czy później?
OdpowiedzUsuń