Ciasto na pierogi nr1 :
-mąka pszenna zwykła 2 szklanki
-1 jajko
-1 szklaka wody gorącej
Nadzienie:
3-krotnie mielony mak, bakalie miód lub gotowa masa do makowca
Do każdego pieroga wkładamy nadzienie z masy makowej. Gotujemy.
Polewamy śmietaną lub jogurtem, miodem.
Ciasto na pierogi nr2:
-mąka pszenna zwykła 1 szklanka
-mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 szklanka
-1 jajko
-1 szklaka wody gorącej
Nadzienie:śliwki suszone,miód ,orzechy laskowe.
Do każdego pieroga wkładamy śliwkę, orzecha laskowego i zaklejamy. Gotujemy .
Polewamy śmietaną lub jogurtem oraz musem jagodowym.
Smacznego !
Już czas na przygotowanie potrzebnych elementów do świątecznej dekoracji .
Z takim nadzieniem na słodko się jeszcze nie spotkałam ! A że kocham mak - wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńZapewne pierożki są wyborne . Ja z domu rodzinnego pamiętam , jak mama przygotowywała makaron swojej roboty i kroiła go na tzw.wstążki (czyli szerszy) , do tego był dodawany taki właśnie mak - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńO takich pierogach słyszałam po raz pierwszy na studiach od koleżanki, u której w domu rodzinnym było to tradycyjne wigilijne danie. Sama jeszcze nigdy ich nie próbowałam. Ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuń