02.12.2013

Pierogi z makiem , ze śliwkami i świąteczne dekoracje stołu

                                                                                        
Ciasto na pierogi nr1 :
-mąka pszenna zwykła 2 szklanki
-1 jajko
-1 szklaka wody gorącej
Nadzienie:
3-krotnie mielony mak, bakalie miód lub gotowa masa do makowca
Do każdego pieroga wkładamy nadzienie z masy makowej. Gotujemy.
Polewamy śmietaną lub jogurtem, miodem.

Ciasto na pierogi nr2:
-mąka pszenna zwykła 1 szklanka
-mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 szklanka
-1 jajko
-1 szklaka wody gorącej
Nadzienie:śliwki suszone,miód ,orzechy laskowe.
Do każdego pieroga wkładamy śliwkę, orzecha laskowego i zaklejamy. Gotujemy .
Polewamy śmietaną lub jogurtem oraz musem jagodowym.

 Smacznego !




 Już czas na przygotowanie potrzebnych elementów do świątecznej  dekoracji .












4 komentarze:

  1. Z takim nadzieniem na słodko się jeszcze nie spotkałam ! A że kocham mak - wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne pierożki są wyborne . Ja z domu rodzinnego pamiętam , jak mama przygotowywała makaron swojej roboty i kroiła go na tzw.wstążki (czyli szerszy) , do tego był dodawany taki właśnie mak - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O takich pierogach słyszałam po raz pierwszy na studiach od koleżanki, u której w domu rodzinnym było to tradycyjne wigilijne danie. Sama jeszcze nigdy ich nie próbowałam. Ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń