18.02.2014

Bakłażan i cukinia zapiekane z ryżem i sosem pomidorowo-czosnkowym

Zapiekane warzywa
z ryżem i sosem pomidorowo-czosnkowym
składniki
-bakłażan 1 sztuka
-cukinia 1 sztuka
-cebula 2 sztuki
-pomidory małe po 1 sztuce na osobę
-ryż brązowy ugotowany 2 szklanki
-ogórki kiszone
-marchewka z groszkiem mrożona 1 paczka
- curry przyprawa 1 łyżeczka
- olej 2 łyżki
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka 
-pesto 1 łyżka

Cukinię, bakłażana, cebulę kroimy w plastry solimy, polewamy 1 łyżką oliwy.
Posypujemy ziołami prowansalskimi, solimy. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach.

Pomidory wydrążamy łyżeczką i nadziewamy ryżem ( 1/2 szklanki) zmieszanym z pesto.  Pieczemy razem z warzywami.

 Ryż (1 1/2 szklanki ) mieszamy z 1 łyżeczką curry i łyżką oleju.

Gotujemy marchewkę i z groszkiem, zagęszczamy 1 łyżeczką mąki. 
Doprawiamy do smaku solą.


 Sos pomidorowo -czosnkowy
-przecier pomidorowy 1 szklanka
-czosnek 3 ząbki
-olej rzepakowy 2 łyżki
-sól do smaku

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Sos wykładamy na pieczone warzywa i ryż.

Smacznego !



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz