10.05.2014

Wegetariańska impreza czyli zamiast grila - tajwański hot pot oraz decoupage


Hot Pot czyli tajwańska uczta po polsku

Składniki :
-wywar warzywny ok.2 l
-pokrojone warzywna
 ( niezbyt drobno ,aby można je było wygodnie wyławiać z bulionu)
pieczarki, boczniaki, marchewka, sałata, szpinak, pomidory, cukinia, bakłażan itd.
 -jajka świeże - ze wsi :)
-tofu pokrojone w plastry 
-sos sojowy 1/3 szklanki X 2
-pesto 1 łyżka
-chili, zioła
-sezam
-szczypior itp.
  sos do maczania warzyw :
1. Sos sojowy mieszamy z pesto, dodajemy sezam dolewamy trochę wody
2. Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym,szczypiorem i doprawiamy chili.
Sosy muszą być mocne w smaku i aromatyczne. 
Nakładamy je na talerz i moczymy w nich gotowane warzywa.




Wywar stawiamy w garnku na palniku najlepiej elektrycznym, na stabilnej podstawie i doprowadzamy do wrzenia. Każdy z uczestników spotkania bierze warzywa np. kilka pieczarek i i wrzuca do garnka z wywarem. Po kilku minutach wyławiamy warzywa, moczymy w sosie, który jest  na talerzyku i zjadamy. W ten sposób gotujemy i zjadamy wszystkie przygotowane warzywa.

Jajka wybijamy na talerzyk i wrzucamy do bulionu gotujemy również ok.3 minut. Wrzucamy po 2 jajka  i wyławiamy po ugotowaniu. Białko będzie ścięte a żółtko płynne.
  
Gotujemy systematycznie wszystkie warzywa a  na głęboki talerz lub do miseczek nalewamy wywar w którym się gotują warzywa i pijemy go .
Smacznego!










 Prezent Na Dzień Matki :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz