Hot Pot czyli tajwańska uczta po polsku
Składniki :
-wywar warzywny ok.2 l
-pokrojone warzywna
( niezbyt drobno ,aby można je było wygodnie wyławiać z bulionu)
pieczarki, boczniaki, marchewka, sałata, szpinak, pomidory, cukinia, bakłażan itd.
-jajka świeże - ze wsi :)
-tofu pokrojone w plastry
-sos sojowy 1/3 szklanki X 2
-pesto 1 łyżka
-chili, zioła
-sezam
-szczypior itp.
sos do maczania warzyw :
1. Sos sojowy mieszamy z pesto, dodajemy sezam dolewamy trochę wody
2. Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym,szczypiorem i doprawiamy chili.
Sosy muszą być mocne w smaku i aromatyczne.
Nakładamy je na talerz i moczymy w nich gotowane warzywa.
Wywar stawiamy w garnku na palniku najlepiej elektrycznym, na stabilnej podstawie i doprowadzamy do wrzenia. Każdy z uczestników spotkania bierze warzywa np. kilka pieczarek i i wrzuca do garnka z wywarem. Po kilku minutach wyławiamy warzywa, moczymy w sosie, który jest na talerzyku i zjadamy. W ten sposób gotujemy i zjadamy wszystkie przygotowane warzywa.
Jajka wybijamy na talerzyk i wrzucamy do bulionu gotujemy również ok.3 minut. Wrzucamy po 2 jajka i wyławiamy po ugotowaniu. Białko będzie ścięte a żółtko płynne.
Gotujemy systematycznie wszystkie warzywa a na głęboki talerz lub do miseczek nalewamy wywar w którym się gotują warzywa i pijemy go .
Smacznego!
Prezent Na Dzień Matki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz