29.05.2014

Kotlety z ciecierzycy czyli falafele i begonie






 Falafele czyli kotleciki z ciecierzycy
 składniki :
-ciecierzyca 1 szklana suchych nasion namoczonych przez noc
-jajko 1 sztuka
-siemie lniane 1 łyżka zmielone
- zioła : koper, pietruszka zielona, itd.
-curry
-sól do smaku
-czosnek 2 ząbki
-mąka kukurydziana lub inna 2 łyżki
- olej do smażenia

Namoczoną  ciecierzycę miksujemy w blenderze. Dodajemy czosnek, zioła, jajko,
siemie lniane, curry, sól , mąkę i jeszcze raz chwile wszystko blendujemy.
Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju .

Smacznego !








Z sosem pomidorowym i surówką z kapusty młodej



Begonie .





14.05.2014

Naleśniki ze szpinakiem i pesto oraz niebieski decoupage na stół




 Naleśniki ze szpinakiem
składniki :
-mąka pszenna 2 szklanki
-jajko 1 sztuka ze wsi
-żółtko 1 sztuka
-woda lub mleko roślinne
- szpinak obgotowany i posiekany 3 łyżki
-pesto czerwone 1/2 szklanki
-sól do smaku
-olej do smażenia
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, żółtko, wodę lub mleko roślinne. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Dodajemy szpinak, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny. Smażymy na małej ilości oleju.
Po usmażeniu smarujemy niewielką ilością pesto.
Zwijamy i podajemy z dowolną surówką.
Smacznego !










 Niebieski komplet ozdobiony decoupage : podstawki, mały talerz i misa

 










10.05.2014

Wegetariańska impreza czyli zamiast grila - tajwański hot pot oraz decoupage


Hot Pot czyli tajwańska uczta po polsku

Składniki :
-wywar warzywny ok.2 l
-pokrojone warzywna
 ( niezbyt drobno ,aby można je było wygodnie wyławiać z bulionu)
pieczarki, boczniaki, marchewka, sałata, szpinak, pomidory, cukinia, bakłażan itd.
 -jajka świeże - ze wsi :)
-tofu pokrojone w plastry 
-sos sojowy 1/3 szklanki X 2
-pesto 1 łyżka
-chili, zioła
-sezam
-szczypior itp.
  sos do maczania warzyw :
1. Sos sojowy mieszamy z pesto, dodajemy sezam dolewamy trochę wody
2. Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym,szczypiorem i doprawiamy chili.
Sosy muszą być mocne w smaku i aromatyczne. 
Nakładamy je na talerz i moczymy w nich gotowane warzywa.




Wywar stawiamy w garnku na palniku najlepiej elektrycznym, na stabilnej podstawie i doprowadzamy do wrzenia. Każdy z uczestników spotkania bierze warzywa np. kilka pieczarek i i wrzuca do garnka z wywarem. Po kilku minutach wyławiamy warzywa, moczymy w sosie, który jest  na talerzyku i zjadamy. W ten sposób gotujemy i zjadamy wszystkie przygotowane warzywa.

Jajka wybijamy na talerzyk i wrzucamy do bulionu gotujemy również ok.3 minut. Wrzucamy po 2 jajka  i wyławiamy po ugotowaniu. Białko będzie ścięte a żółtko płynne.
  
Gotujemy systematycznie wszystkie warzywa a  na głęboki talerz lub do miseczek nalewamy wywar w którym się gotują warzywa i pijemy go .
Smacznego!










 Prezent Na Dzień Matki :)






09.05.2014

Kotlety z kaszy gryczanej

 Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:
- kasza gryczana niepalona, ugotowana 1 szklanka
- płatki owsiane 1/2 szklanki
- mąka pszenna 2 łyżki
- seler ugotowany 1/4 sztuki
- jajko 1 sztuka
- słonecznik 1/2 szklanki
-olej do smażenia

Kasze miksujemy i ugotowanym selerem. Dodajemy mąkę, jajko, płatki owsiane.
wyrabiamy masę i formujemy niewielkie kotleciki. Panierujemy  w słoneczniku i smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego !











05.05.2014

Jajka po tajwańsku oraz działka w maju

 Jajka po tajwańsku
składniki :
-jajka świeże tylko od gospodarza ze wsi :)
-sos sojowy ,zioła ,przyprawy

Wlweamy do garnka 1  litr wody. Dodajemy sos sojowy, zioła przyprawy według smaku i doprowadzam do wrzenia. Wybijamy jaka na wrzący roztwór 2 sztuki i gotujemy ok 3 minut.
Jajka będą miały ścięte białko i płynne żółtko.
Jajka wyławiamy i możemy gotować następne 2 sztuki. Podajemy z sałatą, pomidorami itp.
Smacznego ! 



W maju na działce za miastem :)