Surówka z młodej kapusty
składniki:
młoda kapusta poszatkowana
-pomidor
szczypior
-koper
-ogórek małosolny
-olej rzepakowy
-sok z cytryny
-sól do smaku
Wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku i polewamy olejem
Najkrótszy kurs decoupage.
Smacznego!
Decoupage
to ozdabianie przedmiotu poprzez
przyklejenie do niego papieru a
następnie
polakierowanie..
Podstawowe
czynności – ozdabianie serwetką :
1.
Gruntowanie
2.Malowanie
3.Przygotowanie motywu
4.Przyklejenie
5.Lakierowanie
1.Gruntowanie
.
Pierwszą
czynnością, którą należy wykonać jest
pomalowanie powierzchni
gruntem gąbka lub pędzlem
(jeżeli jest to konieczne -przy powierzchniach chłonnych)
2.Malowanie
.
Po
wyschnięciu
gruntu( około 15- 30 minut )
malujemy przedmiot na jasny kolor
pędzlem lub gąbką
( jeżeli przedmiot jest biały możemy pominąć
tę
czynność).Jest to konieczne ,aby wzór serwetki był dobrze
3.Przygotowanie
motywu : Oddzielamy
górną
,,zadrukowaną warstwę serwetki
Następnie wycinamy nożyczkami lub wydzieramy motyw
4.Przyklejanie
.
Po
wyschnięciu jasnej farby (około 15- 30 minut)
powierzchnię
przedmiotu smarujemy klejem przy użycia
pędzla .Następnie
przykładamy oddzieloną ,1 górną warstwę
serwetki. Wygładzamy
delikatnie pędzlem z klejem lub
5.Lakierowanie .
Po
wyschnięciu kleju (około 15- 30 minut) możemy na cały
przedmiot
nałożyć pędzlem lakier. Kolejne warstwy
nakładamy pędzlem po
wyschnięciu poprzedniej warstwy
lakieru (około 30 minut).Lakier nie
może lepić się do palca
po wyschnięciu.
Lakier
nakładamy cienkimi warstwami!!
Nakładamy
minimum 3 warstwy lakieru.
Pędzel
i gąbki myjemy w wodzie i nie dopuszczamy do
Witaj wytypowałam Twojego bloga do wyróżnienia Liebster Award pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://zaciszekuchni.blogspot.com/