23.12.2013

Nalewka imbirowa oraz koronkowy i złoty stół świąteczny

                                                                    

                                                                  Nalewka imbirowa
składniki:

                                                       - 20 dag korzenia świeżego imbiru
                                                       - 5 cytryn
                                                       - 10 łyżek miodu
                                                       - 1 l wódki 45%


Imbir umyj, utrzyj na drobnej tarce. i wrzuć do naczynia ( słoik lub butelka 2 litry.) Cytryny wyciśnij i dodaj sok do naczynia z imbirem. Dodaj miód,wódkę i wymieszaj. Szczelnie zakręć słój i odstaw na 8 tygodni w ciemne miejsce. Potrząsaj naczynie raz w tygodniu. Po upływie czasu przecedź zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę. Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 8 tygodni. Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia. Używam głównie przy przeziębieniach.

                                                        A na święta stół koronkowy i złoty











1 komentarz:

  1. A wódkę kiedy dodać? Zaraz na początku czy później?

    OdpowiedzUsuń