15.12.2013

Tort makowy i talerzyk w decoupage na święta.

 Tort makowy
 składniki:
- mak namoczony na noc i 2 krotonie zmielony 2 szklanki suchego
- jaja 3 sztuki
-wiórki kokosowe 1 szklanka
-mąka orkiszowa 4 łyżki
-olej 3 łyżki
-ksylitol 1/2 szklanki lub cukier trzcinowy
-aromat cytrynowy
-proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-bakalie 1/2 szklanki
-dżem o dowolnym smaku 1/2 szklanki

 Jajka, ksylitol, zmiksować, połączyć z makiem,wiórkami kokosowymi, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, dodać bakalie, aromat cytrynowy. Ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok.1 godziny.Po ostudzeniu przecinamy na 2 części i smarujemy spód gęstym dżemem.Przykrywamy 2 częścią i pokrywamy polewą.

polewa czekoladowa : 
- kakao  3 łyżki
-olej kokosowy 1 łyżka
-ksylitol lub cukier trzcinowy 2łyzki
-mleko kokosowy 2-3 łyżki
Wszystkie składniki mieszamy w garnku i podgrzewamy. Mieszamy do połączenia składników.
Gotową masą polewamy upieczony tort. Posypujemy wiórkami kokosowymi.







Talerzyk ozdobiłam serwetką. Oddzieliłam górną warstwę i przykleiłam klejem do tapet od spodu zadrukowaną serwetkę. Po wyschnięciu kleju pomalowałam spód talerza białą farbą akrylową.
Po wyschnięciu farby spód pomalowałam kilka razy lakierem akrylowym.


3 komentarze:

  1. sorry, w którym miejscu ten tort jest dietetyczny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ksylitol zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier :)

      Usuń
  2. Super przepis, z pewnością wypróbuję :) i piękny talerz!
    Pozdrawiam, Adrianna - BleuDeParis

    OdpowiedzUsuń