16.12.2014

Wegetariańska babka ziemniaczana





Babka ziemniaczana wegetariańska
składniki :
-ziemniaki 2 kg
-pieczarki 25 dkg
-jajka wiejskie 3 sztuki
-mąka pszenna 1/2 szklanki
-drożdże suszone 1/2 paczuszki
-liść laurowy 3 sztuki
- olej rzepakowy 4 łyżki
-przyprawy: kurkuma ,sól, pieprz i inne ulubione zioła

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce. Koimy dowolnie pieczarki   i podsmażamy na patelni ok.5 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach  1-1,5 godziny.
Smacznego!

7.12.2014

Piernik marchewkowy z kurkumą






Piernik marchewkowy z kurkumą
składniki:
-marchewka utarta 1 ,5 szklanki
-jaja 2 sztuki
-kurkuma 1/2 łyżeczki
-cukier  trzcinowy 1/2 szklanki lub 1/4 szklanki ksylitolu
-mąka razowa pszenna 2 szklanki
-rodzynki 1/2 szklanki
- miód 2 łyżki
daktyle suszone 5 sztuk -pokrojone
-siemie lniane 1/2 szklanki
-sok z pomarańczy z  1 sztuki
-proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-przyprawa korzenna do piernika 1 opakowanie
-olej rzepakowy  1/2 szklanki



Ucieramy marchew na tarce o średnich oczkach. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, siemie lniane, kurkumę.
W drugiej misce łączymy jajka, olej, sok z pomarańczy, miód. Łączymy zawartość obydwu misek i dodajemy rodzynki, utratą marchew, pokrojone daktyle.Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy kilka łyżek wody w zależności od gęstości ciasta.
Wykladamy ciasto do wsmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką torownicy i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

Polewa czekoladowa
składniki :
- kakao 1/3 szklanki
-3 łyżki oleju 
-2 łyzki cukru trzcinowego lub 1 łyżkę ksylitolu.
Składniki mieszamy w małym naczyniu .Dodajemy kilka łyżek wody i podgrzewamy stale mieszając do dokładnego połączenia się składników..
Po wystudzeniu ciasta nakładamy gorącą  polewę czekoladową .

Smacznego !

4.12.2014

Keks z cukinią i pieczarkami


Keks z warzywami
składniki :
-mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
-mąka pszenna zwykła 1 szklanka
-jaja 2 sztuki
-olej 6 łyżek  
-ser feta 1/2 szklanki  
-szpinak mrożony 3 łyżki
-pieczarki 15 dkg
-cukinia 1 sztuka
-czosnek 3 ząbki
- pomidory suszone 5 sztuk
-drożdże suche 1/2 paczki
1/2 łyżeczki cukru i szczypta soli
przyprawy: curry, kurkuma , sól,  pieprz i inne według upodobania

Warzywa kroimy i podsmażamy z przyprawami na 1 łyżce oleju do odparowania soków.
 Mąkę mieszamy z jajkiem, olejem i drożdżami
oraz 1/2 szklanki ciepłej wody, szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru.Wyrabiamy ciasto łyżką ciasto kilka minut. Zostawiamy mieszankę do wyrośnięcia ok 15-30 minut. Dodajemy przyprawy oraz przestudzone warzywa, pokrojony ser i odstawiamy na 1/2 godz do wyrośnięcia . Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!




1.11.2014

Zapiekane bakłażany



Zapiekane bakłażany
składniki:
-bakłażan
-ser żółty, kilka plasterków
-pesto
Bakłażana kroimy w plastry i smarujemy  pesto. Zapiekamy ok 30 minut w piekarniku w 180 stopniach . Układamy kawałki sera i zapiekamy jeszcze 5 minut. W wersji wegańskiej pomijamy ser.  Podajemy np. z makaronem i surówką z roszponki



30.09.2014

Herbatka imbirowa - na przeziębienie oraz wianki i stroiki







Herbatka imbirowa - na przeziębienie
składniki:
-kawałek świeżego imbiru
-miód
-cytryna
  Obrany imbir ucieramy na gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego lub szklanego naczynia.
Na litr wody potrzebna jest duża łyżka stołowa utartej masy.
Po zalaniu masy imbirowej wodą wstawiamy garnek na ogień i gotujemy 10 minut, 
zmniejszając ogień po zagotowaniu.
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy dużą łyżkę miodu, wciskamy sok z jednej cytryny.
Przecedzić i przelewamy do termosu. Popijamy ciepłe przez cały dzień .



Moje wianki.








7.09.2014

Placki z cukinii z sosem pieczarkowym



 
Placki z cukinii

składniki:

-cukinia startej na grubszej tarce 1 szklanka
-ziemniak 1 sztuka
-mąka pszenna 1 szklanka
-jajko 1 sztuka
-przyprawy ziołowe według gustu typu curry, zioła prowansalskie itd.
-sól do smaku
-olej do smażenia

Cukinię mieszamy z mąką, jajkiem i dodajemy wodę do uzyskania konsystencji
gęstej śmietany. Dodajemy ziemniaka tartego na najdrobniejszej tarce. Doprawiamy ziołami i i sola do smaku. 
Smażymy na rozgrzanym oleju małe placuszki. 
Podajemy z pieczarkami i surówką.


Sos pieczarkowy

składniki:
-pieczarki 25 dkg drobno pokrojone
-cebula 1 sztuka drobno pokrojona
-olej 1 łyżka
-jogurt 1 łyżka
-mąka pszenna 1 łyżka

Kroimy cebule i podsmażamy lekko na oleju.
Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok 5 minut.
Dodajemy jogurt oraz mąkę rozmieszaną w 1/4 szklanki wody.
Dodajemy do warzyw na patelni i mieszając ciągle doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy jeszcze kilka minut mieszając żeby sos nie przypalił się. 
Jeżeli jest za gęsty dodajemy trochę wody. 
Smacznego !



31.08.2014

Świeże figi z bananami na gorąco




Świeże figi z bananami na gorąco
składniki:
- banany 3 sztuki
    - figi świeże 5 sztuk

Banany kroimy w plastry i dusimy  z odrobiną wody na  patelni. Dodajemy pokrojone figi i razem dusimy chwile pod przykryciem. Po kilku minutach przekładamy gorące owoce do miseczki.
Smacznego !