07.12.2014

Piernik marchewkowy z kurkumą






Piernik marchewkowy z kurkumą
składniki:
-marchewka utarta 1 ,5 szklanki
-jaja 2 sztuki
-kurkuma 1/2 łyżeczki
-cukier  trzcinowy 1/2 szklanki lub 1/4 szklanki ksylitolu
-mąka razowa pszenna 2 szklanki
-rodzynki 1/2 szklanki
- miód 2 łyżki
daktyle suszone 5 sztuk -pokrojone
-siemie lniane 1/2 szklanki
-sok z pomarańczy z  1 sztuki
-proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-przyprawa korzenna do piernika 1 opakowanie
-olej rzepakowy  1/2 szklanki



Ucieramy marchew na tarce o średnich oczkach. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, siemie lniane, kurkumę.
W drugiej misce łączymy jajka, olej, sok z pomarańczy, miód. Łączymy zawartość obydwu misek i dodajemy rodzynki, utratą marchew, pokrojone daktyle.Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy kilka łyżek wody w zależności od gęstości ciasta.
Wykladamy ciasto do wsmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką torownicy i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

Polewa czekoladowa
składniki :
- kakao 1/3 szklanki
-3 łyżki oleju 
-2 łyzki cukru trzcinowego lub 1 łyżkę ksylitolu.
Składniki mieszamy w małym naczyniu .Dodajemy kilka łyżek wody i podgrzewamy stale mieszając do dokładnego połączenia się składników..
Po wystudzeniu ciasta nakładamy gorącą  polewę czekoladową .

Smacznego !

1 komentarz: