17.12.2014

Rogaliki drożdżowe nadziewane kapustą




Rogaliki drożdżowe nadziewane kapustą kiszoną.

Składniki :
-mąka 3 szklanki
-jajka 1 sztuka i 2 zółtka
-woda 1 szklanka letniej
-olej 1/2 szklanki
-drożdże 1/2 kostki świeżych drożdży
-sól 1/2 łyżeczki,  cukru

Nadzienie z kapusty :
-1 marchewka
- kapusta kiszona 1/2 kg
- liść laurowy
-2 łyżki oleju
- pieprz do smaku
Kapustę gotujemy ze wszystkimi składnikami do miękkości ok.1 godziny. 
Odciskamy sok, wyjmujemy liść laurowy  i siekamy drobno ugotowana kapustę.

Robimy zaczyn drożdżowy : drożdże mieszamy z 1/4 szkalnki wody, 2 łyżkami mąki, szczpta soli i cukru.
 Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Czekamy 1/2 godziny i rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy też roztrzepane jajka i wodę. Wyrabiamy ręcznie ok 5 minut i dodajemy olej .Wyrabiamy do wchłonięcia oleju ok.5 minut aż ciasto będzie gładkie. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką 
i czekamy do wyrośnięcia 1 -1,5 godziny. Rozwałkowujemy ciasto i kroimy na kwadraty, a te na trójkąty.nakładamy nadzienie na dłuższym boku  i zawijamy rogaliki.
Zostawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy ok.1/2 godziny w 180 stopniach.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz