Precle razowe
Składniki :
- mąka pszenna razowa 1,5 szklanki
-mąka orkiszowa razowa 1,5 szklanki
-mąka pszenna zwykła 0,5 szklanki
-drożdże 1/3 kostki
-woda 1 szklanka letnia
- cukier 1/2 łyżeczki
-sól 1/2 łyżeczki
-kurkuma 1/2 łyżeczki
-pieprz do smaku
- soda oczyszczona 1 łyżka
-sezam, kminek na posypkę
Robimy zaczyn drożdżowy : drożdże mieszamy z 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczką mąki, szczyptą soli i cukru.
Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Mąkę mieszamy z rozczynem i przyprawami . Wyrabiamy, dolewać
stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez 5-10 minut.Ciasto może lepić się do rąk. Odstawiamy je na 30 minut w ciepłe
miejsce. Następnie dzielimy porcje, z każdej i formujemy wałek, a
następnie precla.Czekamy ok 15 minut aż precle podrosną.
W garnku gotujemy wodę i dodajemy dodajemy sodę. Wkładamy do niej precle na ok. 30
sekund. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posypać sezamem, kminkiem.
Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 20
minut.
Precle podajemy z dodatkami typu sałata, tofu, sos warzywny, sezam itp.
Smacznego !
Świąteczne ozdoby
Szyszka pomalowana białą farbą, kokardka przyklejona klejem na gorąco
Ale pyszne precle, i jakie efektowne ozdoby :)
OdpowiedzUsuńPrecle wyglądają smakowicie :) Uwielbiam takie z dżemem śliwkowym :P
OdpowiedzUsuń