29.12.2014

Sałata lodowa z gruszką i orzechami oraz wianki z juty



Sałata lodowa z gruszką i orzechami
składniki
- sałata lodowa 1 sztuka
-ogórek świeży 1 sztuka
-feta 1/3 opakowania
-gruszka 1 sztuka drobno pokrojona
-orzechy włoskie garść
-orzechy ziemne  garść
-szczypior 1 łyżka posiekanego 
- pietruszka zielona 1 łyżka
- olej rzepakowy nierafinowany 1 łyżka
Sałatę myjemy  osuszamy i rwiemy na kawałki. Rozdrabniamy i dodajemy pozostałe składniki.
Smacznego !






Moje wianki







 


  



 

21.12.2014

Precle ,bajgle razowe i świąteczne ozdoby




 Precle razowe

Składniki :
- mąka pszenna razowa 1,5 szklanki
-mąka orkiszowa razowa 1,5 szklanki
-mąka pszenna zwykła 0,5 szklanki
-drożdże 1/3 kostki
-woda 1 szklanka letnia
- cukier 1/2 łyżeczki
-sól 1/2 łyżeczki
-kurkuma 1/2 łyżeczki
-pieprz do smaku
- soda oczyszczona 1 łyżka
-sezam, kminek na posypkę


Robimy zaczyn drożdżowy : drożdże mieszamy z 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczką mąki, szczyptą soli i cukru.
 Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Mąkę mieszamy  z rozczynem i przyprawami . Wyrabiamy, dolewać stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez 5-10 minut.Ciasto może lepić się do rąk. Odstawiamy  je na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy  porcje, z każdej i formujemy  wałek, a następnie precla.Czekamy ok 15 minut aż precle podrosną. W garnku gotujemy  wodę i dodajemy dodajemy sodę. Wkładamy do niej precle na ok. 30 sekund. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posypać sezamem, kminkiem.
 Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 20 minut.
Precle podajemy z dodatkami typu sałata, tofu, sos warzywny, sezam itp.
Smacznego !



 Świąteczne ozdoby


 Szyszka pomalowana białą farbą, kokardka przyklejona klejem na gorąco






20.12.2014

Burgery z kaszy jaglanej w bułce pełnoziarnstej z sosem majonezowym.



Bułki pełnoziarnista
składniki :
-mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 szklanka
-mąka pszenne pełnoziarnista 1 szklanka
-mąka pszenna zwykła 1 szkalnka 
-drożdże 1/2 kostki
-siemie lniane 3 łyżki
-pestki słonecznika 3 łyżki
- woda  letnia ok 300 ml
-olej 2 łyżki
-sól 1/2 łyżeczki ,szczypta cukru

Robimy zaczyn drożdżowy : drożdże mieszamy z 1/4 szkalnki wody, 2 łyżkami mąki, szczpta soli i cukru.
 Zostawiamy w ciepłym miejscu. Wsypujemy do miski wszystkie rodzaje mąki. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszmy go
 z mąką drewnianą łopatką lub ręką. Dodajemy  do wody olej i po trochu dodajemy do mąki, ciągle mieszając. Potem wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy 5 -10 minut. Ciasto może lepić się do rąk.
Nie dodajemy mąki. Wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką.
 Czekamy 1,5 godziny.Wyjmujemy ciasto na blat  trochę wyrabiamy i formujemy bułki. 
Odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia i po tym czasie pieczemy 1/2 godziny w 180 stopniach.


Burger z kaszy jaglanej
składniki:
-kasza jaglana 2 szklanki ugotowanej kaszy
-jajko 1 sztuka
-siemie lniane mielone 2 łyżki
-natka pietruszki siekana 3 łyżki
-marchewka starta 1 sztuka średnia,
-słonecznik ziarna łuskane 2 łyżki
-sezam 1 łyżka
-kurkuma 1/2 łyżeczki
-przecier pomidorowy 2 łyżki 
-olej 2 łyżki
-czosnek 1 ząbek zmiażdzony
-sól, pieprz do smaku, zioła według gustu

Kaszę  jaglaną mieszamy z pozostałymi składnikami. Miksujemy chwilę  blenderem. Formujemy burgery średniej wielkości i pieczemy około 1/2 godziny w 180 stopniach. Podajmy z dowolnym sosem czosnkowym, majonezowym i sałatą, ogórkiem kiszonym, pomidorami suszonymi  w bułce pełnoziarnistej.

 
Sos majonezowy
 
składniki:
-majonez "Kielecki" 2 łyżki
-przecier pomidorowy 4 łyżki
-2 łyżki
-czosnek 1 ząbek zmiażdżony
-kurkuma 1/2 łyzeczki
-pieprz i sól do smaku
Mieszamy wszystkie składniki sosu i przechowujemy w zamykanym słoiczku w lodówce.

Smacznego !
 


17.12.2014

Rogaliki drożdżowe nadziewane kapustą




Rogaliki drożdżowe nadziewane kapustą kiszoną.

Składniki :
-mąka 3 szklanki
-jajka 1 sztuka i 2 zółtka
-woda 1 szklanka letniej
-olej 1/2 szklanki
-drożdże 1/2 kostki świeżych drożdży
-sól 1/2 łyżeczki,  cukru

Nadzienie z kapusty :
-1 marchewka
- kapusta kiszona 1/2 kg
- liść laurowy
-2 łyżki oleju
- pieprz do smaku
Kapustę gotujemy ze wszystkimi składnikami do miękkości ok.1 godziny. 
Odciskamy sok, wyjmujemy liść laurowy  i siekamy drobno ugotowana kapustę.

Robimy zaczyn drożdżowy : drożdże mieszamy z 1/4 szkalnki wody, 2 łyżkami mąki, szczpta soli i cukru.
 Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Czekamy 1/2 godziny i rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy też roztrzepane jajka i wodę. Wyrabiamy ręcznie ok 5 minut i dodajemy olej .Wyrabiamy do wchłonięcia oleju ok.5 minut aż ciasto będzie gładkie. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką 
i czekamy do wyrośnięcia 1 -1,5 godziny. Rozwałkowujemy ciasto i kroimy na kwadraty, a te na trójkąty.nakładamy nadzienie na dłuższym boku  i zawijamy rogaliki.
Zostawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy ok.1/2 godziny w 180 stopniach.
Smacznego !

16.12.2014

Wegetariańska babka ziemniaczana





Babka ziemniaczana wegetariańska
składniki :
-ziemniaki 2 kg
-pieczarki 25 dkg
-jajka wiejskie 3 sztuki
-mąka pszenna 1/2 szklanki
-drożdże suszone 1/2 paczuszki
-liść laurowy 3 sztuki
- olej rzepakowy 4 łyżki
-przyprawy: kurkuma ,sól, pieprz i inne ulubione zioła

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce. Koimy dowolnie pieczarki   i podsmażamy na patelni ok.5 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach  1-1,5 godziny.
Smacznego!

7.12.2014

Piernik marchewkowy z kurkumą






Piernik marchewkowy z kurkumą
składniki:
-marchewka utarta 1 ,5 szklanki
-jaja 2 sztuki
-kurkuma 1/2 łyżeczki
-cukier  trzcinowy 1/2 szklanki lub 1/4 szklanki ksylitolu
-mąka razowa pszenna 2 szklanki
-rodzynki 1/2 szklanki
- miód 2 łyżki
daktyle suszone 5 sztuk -pokrojone
-siemie lniane 1/2 szklanki
-sok z pomarańczy z  1 sztuki
-proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-przyprawa korzenna do piernika 1 opakowanie
-olej rzepakowy  1/2 szklanki



Ucieramy marchew na tarce o średnich oczkach. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, siemie lniane, kurkumę.
W drugiej misce łączymy jajka, olej, sok z pomarańczy, miód. Łączymy zawartość obydwu misek i dodajemy rodzynki, utratą marchew, pokrojone daktyle.Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy kilka łyżek wody w zależności od gęstości ciasta.
Wykladamy ciasto do wsmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką torownicy i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

Polewa czekoladowa
składniki :
- kakao 1/3 szklanki
-3 łyżki oleju 
-2 łyzki cukru trzcinowego lub 1 łyżkę ksylitolu.
Składniki mieszamy w małym naczyniu .Dodajemy kilka łyżek wody i podgrzewamy stale mieszając do dokładnego połączenia się składników..
Po wystudzeniu ciasta nakładamy gorącą  polewę czekoladową .

Smacznego !

4.12.2014

Keks z cukinią i pieczarkami


Keks z warzywami
składniki :
-mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
-mąka pszenna zwykła 1 szklanka
-jaja 2 sztuki
-olej 6 łyżek  
-ser feta 1/2 szklanki  
-szpinak mrożony 3 łyżki
-pieczarki 15 dkg
-cukinia 1 sztuka
-czosnek 3 ząbki
- pomidory suszone 5 sztuk
-drożdże suche 1/2 paczki
1/2 łyżeczki cukru i szczypta soli
przyprawy: curry, kurkuma , sól,  pieprz i inne według upodobania

Warzywa kroimy i podsmażamy z przyprawami na 1 łyżce oleju do odparowania soków.
 Mąkę mieszamy z jajkiem, olejem i drożdżami
oraz 1/2 szklanki ciepłej wody, szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru.Wyrabiamy ciasto łyżką ciasto kilka minut. Zostawiamy mieszankę do wyrośnięcia ok 15-30 minut. Dodajemy przyprawy oraz przestudzone warzywa, pokrojony ser i odstawiamy na 1/2 godz do wyrośnięcia . Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
Smacznego!