21.12.2014

Precle ,bajgle razowe i świąteczne ozdoby




 Precle razowe

Składniki :
- mąka pszenna razowa 1,5 szklanki
-mąka orkiszowa razowa 1,5 szklanki
-mąka pszenna zwykła 0,5 szklanki
-drożdże 1/3 kostki
-woda 1 szklanka letnia
- cukier 1/2 łyżeczki
-sól 1/2 łyżeczki
-kurkuma 1/2 łyżeczki
-pieprz do smaku
- soda oczyszczona 1 łyżka
-sezam, kminek na posypkę


Robimy zaczyn drożdżowy : drożdże mieszamy z 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczką mąki, szczyptą soli i cukru.
 Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Mąkę mieszamy  z rozczynem i przyprawami . Wyrabiamy, dolewać stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez 5-10 minut.Ciasto może lepić się do rąk. Odstawiamy  je na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy  porcje, z każdej i formujemy  wałek, a następnie precla.Czekamy ok 15 minut aż precle podrosną. W garnku gotujemy  wodę i dodajemy dodajemy sodę. Wkładamy do niej precle na ok. 30 sekund. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posypać sezamem, kminkiem.
 Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 20 minut.
Precle podajemy z dodatkami typu sałata, tofu, sos warzywny, sezam itp.
Smacznego !



 Świąteczne ozdoby


 Szyszka pomalowana białą farbą, kokardka przyklejona klejem na gorąco






2 komentarze:

  1. Ale pyszne precle, i jakie efektowne ozdoby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Precle wyglądają smakowicie :) Uwielbiam takie z dżemem śliwkowym :P

    OdpowiedzUsuń